Kievul acuză Gazprom că încearcă să provoace o altă criză a gazului

Compania naţională de gaz a Ucrainei, Naftogaz, a acuzat gigantul rus Gazprom că urmăreşte să provoace o altă criză a gazului după ce compania rusească a declarat că ar putea limita livrările de gaze în cazul în care Ucraina fură din gazul ce îi tranzitează teritoriul.
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Naftogaz a declarat vineri că vede avertismentul companiei Gazprom privind o posibilă limitare a livrărilor de gaze către consumatorii europeni ca o încercare a Rusiei de a provoca o altă criză a gazului în ianuarie-februarie 2017, cu scopul de a-şi promova propriile interese în relaţia cu Uniunea Europeană.

Totuşi, conform Naftogaz, Ucraina are suficient gaz pentru a trece peste iarnă.

“Partea ucraineană este complet conştientă de importanţa critică a livrărilor de gaz din ţările UE pentru securitatea sa energetică şi importanţa menţinerii suportului partenerilor occidentali acordat Ucrainei. Subliniez faptul că Naftogaz nu şi-a încălcat niciodată angajamentele privind tranzitarea gazului. După cum se ştie, Gazprom nu a oferit nicio dovadă că am fi încălcat contractul în 2006 şi în 2009, dar în schimb a folosit situaţiile de criză create artificial pentru a-şi promova propriile interese. Din nou, reiterăm disponibilitatea de ne îndeplini angajamentele privind tranzitul [gazului] în conformitate cu contractul”, a declarat Andrei Kobolev, directorul general al Naftogaz.

Anterior, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că gigantul rus are dreptul de a limita livrările de gaze dacă Ucraina foloseşte ilegal o parte din gazul care îi tranzitează teritoriul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe