Kerry: Noi discuţii privind pacea siriană în această lună

Kerry şi Lavrov s-au întâlnit miercuri în Zurich pentru a discuta despre lansarea noilor discuţii pentru pacea din Siria.
Secretarul de stat american John Kerry (st) şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov se îndreaptă spre locurile lor în timpul întâlnirii lor din Zurich, 20 ianuarie 2016.
Secretarul de stat american John Kerry (st) şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov se îndreaptă spre locurile lor în timpul întâlnirii lor din Zurich, 20 ianuarie 2016. (Captură Foto)

SUA şi Rusia susţin că discuţiile mediate la nivel internaţional între guvernul din Damasc şi grupurile de opoziţie siriene ar trebui să înceapă în această lună, în ciuda lipsei vreunui acord cu privire la persoanele care vor reprezenta opoziţia.

“Nu avem intenţia de a amâna discuţiile din ianuarie pentru luna februarie”, a declarat miercuri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov după întâlnirea de miercuri, din Zurich, cu secretarul de stat american John Kerry.

Discuţiile pentru pacea siriană sunt programate să se deschidă la 25 ianuarie, arată RFE/RL.

Lavrov a precizat că decizia finală privind data începerii discuţiilor va fi luată de secretarul general al ONU Ban Ki-moon, care va ţine cont de sfatul delegatului său special pentru Siria, Staffan De Mistura.

ONU a declarat, la 18 ianuarie, că nu va emite invitaţii la discuţii până când marile puteri care promovează negocierile – inclusiv SUA şi Rusia – nu cad de acord asupra grupurilor din opoziţie ce ar trebui să participe la discuţii.

Statele Unite şi Rusia susţin tabere diferite în conflictul sirian.

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat că în cazul unei amânări cu câteva zile a lansării discuţiilor nu va fi “sfârşitul lumii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe