Kelemen Hunor: Pensia ar trebui să fie cel mult 75% din salariul net. Acum sunt pensii mai mari decât salariul brut

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

Vicepremierul Kelemen Hunor a apreciat, în cadrul unei emisiuni B1 TV, că pensia unei persoane ar trebui să fie cel mult 75% din salariul net. Or, noi acum avem inclusiv situaţii în care unele pensii sunt chiar mai mari decât salariul brut.

"În 6 luni nu puteai să faci toate reformele şi noi am propus programul de guvernare pentru 4 ani, nu pentru 6 luni. Eu n-am promis desfiinţarea pensiilor speciale, dar sunt de acord că trebuie să facem curat acolo şi abordarea mea e, zic eu, extrem de onestă şi corectă. Statul român ar trebui să ia o decizie, adică Guvern, Parlament, cei care fac legile. Dacă România are nişte categorii care în câmpul muncii au nişte restricţii, compensează pe partea de pensii cu nişte puncte dincolo de principiul contributivităţii.

Dacă ajungem la concluzia că există astfel de categorii, magistraţii, procurorii şi judecătorii, militarii, Armata, serviciile - eu nu vorbesc de foştii miliţieni, foştii securişti, că e altă abordare - primarii, parlamentarii şi alţi funcţionari publici, care 20-30 de ani sunt în serviciul public şi au nişte restricţii, atunci când ies la pensie, peste contributivitate mai primesc câteva puncte ceva în plus.

Dacă ajungem la această discuţie, atunci orice soluţie o voi accepta. Dar acum rezolvăm cu parlamentarii că sunt puţini, oricum nu contează în economia sistemului de pensii - înseamnă 1,2 - 1,3%. Nu pare, chiar e o ipocrizie. La primari la fel, dar în rest nu ne atingem, că ne e frică...", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a explicat că, atunci când vorbim despre contributivitate, "înseamnă că plăteşti şi primeşti nişte bani în funcţie de contribuţia ta".

"Acum sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut. Aşa ajungem la 50.000 de lei şi acest lucru nu e corect şi trebuie rezolvat. Din salariul net maxim 75% poate fi pensia dacă mergi pe contributivitate. Înseamnă 40-45-55%, dar poţi să mergi la maxim 75%, aşa fac nemţii, francezii. De la 70 la 75%, unii merg la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări şi recompensa e pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru. Noi am măturat cu foştii parlamentari, dar e o ipocrizie", a afirmat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă ministrului Justiţiei, Stelian Ion, îi e frică să înceapă discuţiile cu magistraţii pe tema pensiilor lor speciale, vicepremierul a răspuns: "Nu vreau să spun că-i e frică, dar are probabil acum alte priorităţi. Noi am înfiinţat un grup de lucru în care sunt două persoane din fiecare partid, să pregătim o astfel de abordare".

"Cu pensionare anticipată e altă discuţie. De ce trebuie să ieşi la pensie la 47 de ani? Pentru o persoană care predă zilnic nu e stresantă munca? Pentru un medic care te operează nu e stresantă meseria? Şi nu au posibilitatea de a ieşi la pensie la 49 de ani. Iarăşi e o inegalitate", a remarcat Kelemen Hunor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne