Kelemen Hunor: Nu vom susţine o asumare a răspunderii pe legea sănătăţii
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi la Cluj că liderii Uniunii au decis să nu susţină asumarea răspunderii Guvernului pe legea sănătăţii şi că ea trebuie neapărat să fie dezbătută în Parlament.
"Am ajuns azi la concluzia că vrem dezbatere parlamentară şi nu asumarea răspunderii pe acest proiect de lege. Nu vom accepta şi nu vom susţine asumarea pe acest proiect pentru că legile se fac în Parlament. Pentru un domeniu atât de important este nevoie de o dezbatere reală în Parlament, dar înainte e nevoie de o consultare largă în toată ţara. Domnul ministru va organiza consultări publice în toate judeţele ţării în ianuarie şi februarie", a declarat Kelemen, joi, după şedinţa Prezidiului UDMR, la care a participat şi ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli.
Cu această ocazie Kelemen a precizat că este de accord cu propunerea PDL de prelungire a perioadei de dezbatere la 60 de zile şi a precizat că termenele sunt acum prea scurte pentru a rezolva o chestiune atât de importantă.
Liderul Uniunii a mai spus că sistemul sanitar are nevoie de o reformă şi că Ladislau Ritli este al treilea ministru maghiar din ultimii 20 de ani care conduce acest domeniu (n. red. - după Hajdu Gabor şi Cseke Attila) care şi-a asumat această sarcină.
"Considerăm că şi actualul sistem necesită o regândire, dar trebuie făcută în aşa fel încât beneficiarul să fie cetăţeanul şi sănătatea fiecăruia să fie pe primul loc. Sunt convins că vom avea un proiect de lege care într-adevăr va fi în beneficiu cetăţeanului şi nu al băieţilor deştepţi din diferite zone, al asigurărilor private sau alte zone", mai spus Kelemen Hunor.
Proiectul de lege al sănătăţii va fi în continuare analizat de specialiştii UDMR, pentru că există încă multe dileme şi nelămuriri în actele normative care, deşi ar putea fi clarificate în legislaţia secundară, trebuia mai întâi de toate să fie bine stabilite în legea-cadru.
"Legea-cadru trebuie să fie foarte clară şi să fie în aşa fel încât prin legislaţia secundară să nu fie posibilă devierea sistemului. (...) Proiectul va fi analizat în continuare de specialiştii noştri, vom veni în continuare cu amendamente pentru toate capitolele şi pentru cel al asigurărilor sau al serviciilor de urgenţă dar şi pentru celelalte, până când această dezbatere public va lua sfârşit", a spus Kelemen.