Kelemen Hunor dezvăluie motivul pentru care UDMR a fost exclus din coaliţia de guvernare cu PSD şi PNL

Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu şi Nicoale Ciucă
Andrei Popescu
23.05.2024

Liderul UDMR Kelemen Hunor a recunoscut, la un eveniment de campanie, că partidul pe care îl conduce a fost exclus în 2023 din coaliţia guvernamentală cu PSD şi PNL din cauza declaraţiei rasiste făcute de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tuşnad, relatează G4Media.ro, citând un raport Transtelex.

Potrivit raportului citat, Kelemen Hunor a recunoscut că partenerii de coaliţie, în special preşedintele României Klaus Iohannis, şi-au exprimat nemulţumirea că UDMR nu s-a distanţat de această declaraţie. Din această cauză, poziţia politică a UDMR a slăbit şi s-a dezvoltat o criză de încredere între guvernul român şi formaţiunea politică care reprezintă comunitatea maghiară din Transilvania.

E pentru prima oară când Kelemen Hunor recunoaşte că ieşirea de la guvernare a fost provocată de relaţia apropiată dintre UDMR şi Fidesz, din care face parte Viktor Orban, deşi, anterior, mai mulţi analişti politici şi cercetători sociali au atras atenţia asupra pericolelor acestei relaţii.

“Preşedintele Iohannis mi-a cerut pur şi simplu să fac ceva în vara anului 2022 şi am refuzat să o fac. Când Viktor Orban a ţinut acel discurs special la Băile Tuşnad, preşedintele a cerut public ca UDMR să se distanţeze de declaraţii. Şi eu am spus poziţia UDMR, dar el a spus că îl apăr pe Orban, că nu mă distanţez de el”, a precizat Kelemen Hunor, citat de Transtelex.

Reamintim că, pe data de 23 iulie 2022, premierul ungar Viktor Orban a făcut mai multe remarci controversate, care au adus aminte de perioada Holocaustului şi care au fost criticate inclusiv de Academia Maghiară de Ştiinţe.

“Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim popoare de rasă mixtă”, a spus Orban la acea vreme.

CNCD a condamnat public declaraţiile lui Orban, calificându-le drept “discurs de ură”, care creează o “atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul naţionalitate şi rasă”.

În luna martie a anului trecut, deputatul PNL Alexandru Muraru a dat în judecată CNCD şi pe Viktor Orban, în contencios administrativ şi fiscal, iar procesul propriu-zis a început pe 8 iunie 2023, cu o amânare.

Totodată, judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi i-au transmis o citaţie premierului Orban, tradusă în limba maghiară, prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucureşti, însă acesta a refuzat să-i transmită citaţia lui Orban, invocând un argument cu totul bizar, acela că nu a putut identifica persoana în cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor