Jurnalist american de la Wall Street Journal, condamnat în Rusia la ani grei de închisoare

Jurnalistul Evan Gershkovici, de la Wall Street Journal (YouTube Screenshot)
Redacţia
21.07.2024

Evan Gershkovici, reporterul american de la Wall Street Journal, a fost condamnat vineri de un tribunal din Rusia la 16 ani de închisoare într-o colonie penală strictă, după un proces rapid în care a fost acuzat de spionaj şi pe care SUA l-a considerat a fi o manevră a Kremlinului pentru a obţine un schimb de prizonieri cu Occidentul, transmite AFP.

În vârstă de 32 de ani, Gershkovici este fiul unor emigranţi sovietici şi a realizat şase ani reportaje din Rusia, continuând să viziteze ţara chiar şi după ce alţi zeci de jurnalişti occidentali au plecat în urma ofensivei Moscovei în Ucraina.

Criticii Rusiei spun că arestarea acestuia sub acuzaţia de spionaj în martie 2023 a arătat că Moscova era pregătită să meargă mai departe ca niciodată în ceea ce Vladimir Putin a numit un „război hibrid” cu Occidentul.

Gershkovici, publicaţia pentru care lucrează şi Casa Albă au respins acuzaţiile de spionaj şi au numit procesul o „farsă”. El este primul jurnalist american acuzat în Rusia de spionaj de la încheierea Războiului Rece.

Înainte de începerea procesului său luna trecută, el a stat 15 luni în faimoasa închisoare Lefortovo din Moscova, cunoscută pentru izolarea deţinuţilor.

Cazul său a fost judecat cu uşile închise într-un tribunal militar din regiunea Sverdlovsk, unde fusese arestat.

La pronunţarea sentinţei, vineri, după un proces care a constat în doar trei audieri, inclusiv pledoariile finale din cursul zilei, Evan a stat într-o cuşcă de sticlă pentru inculpaţi, îmbrăcat în pantaloni şi un tricou de culoare închisă.

Nu a părut să reacţioneze atunci când judecătorul a citit verdictul şi sentinţa.

Faptul că va fi condamnat la o lungă perioadă de închisoare era o concluzie previzibilă. Procurorii ceruseră 18 ani.

Rusia nu a furnizat nicio dovadă publică pentru acuzaţiile împotriva lui Gershkovici, susţinând doar că acesta a adunat informaţii secrete despre o fabrică de tancuri din regiunea Urali şi că lucra pentru Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA).

Wall Street Journal a respins acuzaţia ca fiind falsă, afirmând că acesta a fost arestat pentru că „pur şi simplu şi-a făcut meseria”.

Moscova şi Washingtonul au declarat că sunt dispuse să facă un schimb de prizonieri care să îl implice pe reporterul Wall Street Journal în cadrul unei înţelegeri, dar niciuna dintre cele două nu a dat indicii cu privire la momentul în care acest lucru s-ar putea întâmpla.

"Iubeşti această ţară"

Crescut în New Jersey, Gershkovici vorbeşte fluent limba rusă şi este un bucătar pasionat. A ajuns în Rusia în 2017 pentru a se alătura publicaţiei de limbă engleză The Moscow Times, şi a realizat rapid unele dintre cele mai importante articole cu un buget redus.

A lucrat apoi pentru agenţia franceză de ştiri AFP, relatând despre incendiile forestiere din Siberia, represiunea împotriva opoziţiei şi minimalizarea de către Moscova a efectelor pandemiei Covid.

Cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă împotriva Ucrainei, el a obţinut slujba visurilor sale: corespondent la Moscova pentru Wall Street Journal.

În această calitate, el a relatat pe larg despre modul în care ruşii obişnuiţi au trăit conflictul din Ucraina, vorbind cu familiile soldaţilor morţi.

Părinţii lui Gershkovici au fugit de represiunea şi antisemitismul din Uniunea Sovietică în anii 1970.

Mama sa, Ella Milman, a declarat anul acesta că a fost iniţial fericită că el şi-a făcut o viaţă într-o ţară din care ea şi tatăl său au fugit.

„A fost uimitor. I-am spus că am părăsit această ţară şi că tu iubeşti această ţară - şi ce schimbare”, a spus ea.

„Nu am anticipat niciodată că această situaţie se va întâmpla fiului şi fratelui nostru. Dar, în ciuda acestei lungi bătălii, suntem încă puternici”, a declarat familia Gershkovich într-o scrisoare publicată de Wall Street Journal în acest an.

De asemenea, chiar Gershkovici pare să-şi fi păstrat simţul umorului descris de prieteni.

Într-o primă scrisoare din închisoare către părinţii săi, el a spus:

„Mamă, din păcate, la bine şi la rău, m-ai pregătit bine pentru mâncarea din închisoare”.

Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, a declarat în repetate rânduri că Gershkovici este „bine dispus” atunci când l-a vizitat în închisoarea din Moscova înainte de proces.

La închisoarea Lefortovo, aflată la periferia Moscovei, el a împărţit o mică celulă cu un alt deţinut.

El a declarat că se plimbă în fiecare zi o oră într-o curte mică a închisorii, încearcă să se menţină în formă prin exerciţii fizice şi se bazează pe fructele şi legumele trimise de prieteni pentru a completa dieta săracă din închisoare.

Gershkovici a fost dornic să continue să relateze din Rusia, în ciuda exodului presei independente occidentale şi ruse, atunci când Kremlinul a lansat „operaţiunea militară specială” în Ucraina.

Prietenii spun că felul său de a fi - deschis, sociabil şi extrem de sociabil - a făcut ca reportajele lui Gershkovici să fie şi mai bune.

El „putea face orice sursă să se simtă confortabil, pentru că întotdeauna simţeau că îi pasă cu adevărat de poveste”, a declarat prietenul apropiat Pjotr Sauer.

Părinţii săi au declarat că se bazează pe o promisiune „foarte personală” din partea preşedintelui american Joe Biden pentru a-l aduce acasă.

„Pentru mine este devastator să ştiu cât de mult i-a lipsit, cât de mult timp a pierdut. Mi-e dor de el din ce în ce mai mult în fiecare zi”, a declarat sora sa Danielle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor