Judecătoarea care a refuzat să aresteze preventiv un bărbat acuzat că a sechestrat şi violat o minoră, suspendată

Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a suspendat-o temporar din funcţie pe judecătoarea de la Brăila care a stârnit un adevărat scandal public după ce a decis să înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru un suspect de viol asupra unei minore sechestrate şi, în plus, a venit cu o motivare halucinantă pentru decizia luată.

"Admite sesizarea din oficiu. În temeiul dispoziţiilor art.52 alin.(1) teza a-II-a din Legea nr.317/2004 republicată, din oficiu, dispune suspendarea din funcţie a doamnei Cristina Coarnă, judecător în cadrul Judecătoriei Brăila până la finalizarea procedurii disciplinare ce face obiectul lucrării Inspecţiei Judiciare nr.21-568", se arată în minuta şedinţei CSM, citată de g4media.

Reamintim că judecătoarea din Brăila şi-a motivat decizia înlocuirii arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspect de viol asupra unei minore sechestrate timp de 8 luni susţinând că, cităm, faptele inculpatului, deşi reprobabile, nu sunt de o aşa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacţie a societăţii din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viaţa, existenţa în vreun fel. Nu au existat ieşiri în stradă, proteste în presă. Faţă de acest aspect, instanţa de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracţiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanităţii nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovaţi rămânând singura sancţiune, dar nereglementată de lege. Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piaţa publică, instanţa de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv.

Ulterior, Tribunalul Brăila a corectat decizia judecătoarei Coarnă şi a menţinut arestul preventiv faţă de inculpat.

Având în vedere cinismul şi totala lipsă de empatie faţă de victimă, a "argumentelor" folosite de judecătoarea Cristina Coarnă în motivare, redacţia noastră l-a întrebat pe dl Mateescu ce măsuri a dispus faţă de aceasta.

Mai amintim că Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu după apariţia în presă a informaţiilor despre halucinanta motivare a judecătoarei Coarnă.

Inculpatul eliberat de judecătoare este Gheorghe Dima, un bărbat de 32 de ani din judeţul Bacău. Acesta a fost acuzat că ar fi ţinut sechestrată o minoră de 13 ani timp de 8 luni şi, profitând de imposibilitatea fetei de a se apăra sau de a îşi exprima voinţa, ar fi violat-o în mod repetat. Dima era concubinul surorii fetei.

Judecătoarea Coarnă a eliberat şi alţi infractori din arest, cu motivări la fel de incredibile. Potrivit debraila.ro, în decembrie 2019, judecătoarea Coarnă a plasat în arest la domiciliu şi un suspect de tâlhărie care a smuls lănţişoarele a două femei pe stradă. Judecătoarea a motivat că individul a săvârşit faptele „prin smulgerea lănţişoarelor fără exercitarea altor violenţe de nicio natură”, arată G4Media.

Motivarea judecătoarei Coarnă în cazul lui Dima a stârnit valuri de indignare în spaţiul public.

"Alo? Secţia de judecători din CSM, Inspecţia Judiciară şi Ministrul Justiţie se aude? Sper că v-aţi sesizat deja faţă de această doamnă judecător care a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru un suspect de viol asupra unei minore sechestrate, doamna judecător care îşi motivează hotărârea într-o manieră absolut halucinantă ...sau sunteţi prea ocupaţi cu avize negative pe proiecte importante?

P.S. Nu ar strica şi un consult medical prealabil când vezi aşa halucinaţii în motivările unor judecători!", scria, recent, pe Facebook, fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne