Joe Biden nominalizează un fost susţinător al Chinei ca ambasador SUA la ONU

Linda Thomas-Greenfield, noul ambasador al SUA la ONU - 27 ianuarie 2021
Linda Thomas-Greenfield, noul ambasador al SUA la ONU - 27 ianuarie 2021 (Greg Nash/Pool/AFP via Getty Images)

Linda Thomas-Greenfield, nominalizată de Joe Biden pentru poziţia de ambasador la Organizaţia Naţiunilor Unite, s-a confruntat, miercuri, cu întrebări legate de laudele pe care le-a adresat în trecut regimului comunist chinez.

În cadrul unui eveniment din 2019, susţinut de reţeaua Institutului Confucius, Linda Thomas-Greenfield a vorbit pozitiv despre China, spunând publicului că regimul de la Beijing a investit în Africa în mai multe moduri, inclusiv proiecte feroviare şi alte infrastructuri de dezvoltare.

Institutele Confucius au fost considerate de mai mulţi membri ai comunităţii serviciilor de informaţii noduri ale unei reţele de agenţi de influenţă chinezi, un scandal fiind declanşat în acest sens de un membru senior al serviciilor de contraspionaj canadiene, Michel Juneau-Katsuya.

Linda Thomas-Greenfield a declarat în trecut că Statele Unite ar putea „învăţa de la China şi succesul său recent pe continent”:

„În cele din urmă, viitorul este despre Africa şi oamenii săi. SUA ar trebui să se concentreze pe construirea unui parteneriat puternic cu Africa, care să se bazeze pe valori comune ale păcii, prosperităţii, creşterii economice şi dezvoltării susţinute şi pe un angajament ferm faţă de buna guvernare, echitatea de gen şi statul de drept. Nu văd niciun motiv pentru care China să nu poată împărtăşi aceste valori. De fapt, China este într-o poziţie unică de a răspândi aceste idealuri, având în vedere amprenta sa puternică pe continent”.

În timpul audierii de confirmare de miercuri, senatorii au făcut presiuni asupra Lindei Thomas-Greenfield referitor la discurs. Jim Risch (R-Idaho), membru al Comisiei pentru relaţii externe a Senatului, a declarat că cea mai mare problemă „a fost lipsa de recunoaştere a activităţilor maligne din China”.

Citiți și Institutul Confucius, oficina de spionaj a Chinei, organizează tabere de copii în România

Greenfield le-a spus senatorilor că are o lungă experienţă în recunoaşterea acelor activităţi şi şi-a exprimat regretul pentru că a acceptat invitaţia de a vorbi la Institutul Confucius al Universităţii de Stat Savannah.

Thomas-Greenfield a mai spus că este „surprinsă” de faptul că institutul a fost implicat în activităţi în liceele şi şcolile elementare din Georgia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe