Olimpice: JO 2014 - Soci, un oraş sub înaltă supraveghere

(MIGUEL MEDINA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
17.01.2014

Cu trei săptămâni înaintea startului Jocurilor Olimpice de iarnă ediţia 2014, gazda competiţiei, Soci, s-a transformat practic într-un oraş sub înaltă supraveghere, fiind înţesat de agenţi de securitate, aflaţi la fiecare colţ de stradă, dar şi în munţii din apropiere.

De teama unor posibile atentate, forţele de poliţie, care se vor ridica la aproximativ 37.000 de membri pe durata Jocurilor (7-23 februarie) sunt deja vizibile în această staţiune cu 350.000 de locuitori, situată la ţărmul Mării Negre.

La finele lunii decembrie, două atentate sinucigaşe s-au soldat cu 34 de morţi într-o gară şi un troleibuz din Volgograd, în sudul Rusiei, la 700 km de Soci.

Membrii forţele de ordine au fost desfăşuraţi pe şoseaua de 50 km care leagă instalaţiile olimpice de la malul mării, aflate în apropierea aeroportului, de cele montane, de la Krasnaia Poliana. Cele două situri sunt legate, totodată, şi de o linie de cale ferată, construită special pentru Jocurile Olimpice.

La gara de interconexiune situată la mică distanţă de aeroport — o impresionantă construcţie din sticlă — călătorii sunt verificaţi din cap până în picioare, prima oară la intrare, iar apoi încă o dată la etaj. Acolo, ei sunt obligaţi să pornească toate obiectele electronice — telefoane mobile, tablete, calculatoare — sub ochii vigilenţi ai poliţiştilor.

"Este foarte strict, însă trebuie ca totul să decurgă bine" în timpul Jocurilor, consideră Igor Dmitrofanov, un locuitor din Soci.

Trecerea cu o cameră profesională se poate dovedi însă mai dificilă, chiar şi cu acreditarea necesară, atunci când te confrunţi cu un ofiţer de poliţie care nu ştie limba engleză, aşa cum a fost cazul unui ziarist al Agenţiei France Presse (AFP).

După 20 de controale de securitate la care au fost supuşi în decurs de trei zile, doi jurnalişti de la AFP, echipaţi cu material video, au întâlnit doar doi poliţişti capabili să se exprime în limbă engleză. Pentru traducere, ajutorul poate veni de la voluntarii Jocurilor Olimpice, atunci când aceştia se află acolo, se arată într-un comentariu France Presse.

În condiţiile în care pentru Jocurile de la Soci sunt aşteptaţi 17.000 de ziarişti acreditaţi şi zeci de mii de vizitatori, cozile la respectivele controale ar putea deveni foarte lungi.

Securitate reprezintă o miză majoră a acestor jocuri, într-o regiune situată la câteva sute de km de micile republici instabile din Caucazul de Nord, unde forţele de ordine ruse se confrunta cu o rebeliune islamistă. În iulie, şeful acestei mişcări, Doku Umarov, a făcut apel la împiedicarea, prin "toate mijloacele", a desfăşurării Jocurilor Olimpice, din care preşedintele Vladimir Putin intenţionează să facă o adevărată vitrină a Rusiei.

Măsurile de securitate sunt la fel de drastice şi în zona montană, unde schiorii sau simplii vizitatori sunt supuşi unor controale draconice, asemănătoare cu cele din gară, pentru a ajunge la telecabine.

În trenurile care deservesc instalaţiile olimpice, poliţişti şi de membri ai serviciului de securitate al căilor ferate ruse patrulează în permanenţă.

La Soci, intrările în oraş sunt controlate de poliţie, la fel ca un post de frontieră. Accesul vehiculelor venind din afară este interzis până în martie, după Jocurile Paralimpice (7-16 martie), cu excepţia deţinătorilor unei acreditări.

De la intrarea în vigoare a măsurilor de securitate întărite, pe 7 ianuarie, un gard de sârmă de patru metri a fost ridicat în jurul gării feroviare din centrul oraşului. Accesul se face printr-o clădire din prefabricate, în care călătorii sunt inspectaţi la sânge.

"Personal, acest lucru nu mă deranjează, ci mă linişteşte, deoarece este mai bine să fie prea mult, decât insuficient", consideră Iuliana Ruciopkina din Soci, rezumând sentimentele locuitorilor din oraş în legătură cu aceste măsuri fără precedent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor