Jean-Marie le Pen se lansează în noi declaraţii inflamatorii la adresa romilor din Franţa

Tabără de romi. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.08.2013

Politicianul naţionalist de extremă dreaptă, Jean-Marie Le Pen încearcă din nou să inflameze spiritele în Franţa, relansându-se în tirade şi acuze la adresa romilor aflaţi pe teritoriu francez. Vorbind despre o recentă decizie a justiţiei care acordă mici subvenţii familiilor de romi, Le Pen estimează că 50.000 de romi s-ar putea instala în Nisa în 2014 şi sugerează schimbarea numelui unui bulevard din localitate în "Romenadă" în loc de Promenadă.

Declaraţiile lui Le Pen, fondator şi preşedinte de onoare al Frontului Naţional de extremă dreaptă se referă la o decizie a justiţiei franceze care vine în sprijinul familiilor de romi evacuate din taberele de refugiaţi. Respectiva decizie îl obligă pe prefectul regiunii Rhone, ca în termen de patru zile, să le ofere de urgenţă adăpost familiilor evacuate din tabere. În caz contrar, autorităţile franceze vor fi obligate să plătească daune de 75 de euro pe zi fiecărei familii de romi, fapt care, crede Le Pen, va determina o invazie de romi pe străzile Franţei.

"Acest anunţ a provocat un entuziasm frenetic în România, iar zeci de mii, sute de mii de romi vor reveni acum în Franţa", declara Le Pen.

"Într-o bună zi, ne vom vedea nevoiţi să rebotezăm Promenada Englezilor în Romenadă", a încheiat sarcastic liderul extremei drepte franceze.

Declaraţii în acelaşi registru inflamator împotriva romilor, incitând la ură rasială i-au determinat pe romii şi nomazii din Franţa să îi dea în judecată pe Jean-Mâie Le Pen şi pe primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi.

Un ONG sprijinit de Consiliul Europei, Forumul european al rromilor şi nomazilor, a decis în iulie să îi acţioneze în instanţă pe cei doi politicieni, iar organizaţiile SOS Rasism şi Uniunea franceză a asociaţiilor ţiganilor pregătesc de asemenea plângeri penale liderului naţionalist şi a primarului Estrosi.

Ca urmare a ultimelor declaraţii făcute de Le Pen, SOS Racisme a depus marţi o plângere la tribunalul de primă instanţă din Nisa, acuzându-l pe aceasta de "provocare la ură şi discriminare etnică, fără a fi urmate de efecte."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor