Jandarmeria refuză să spună dacă l-a sancţionat pe Teodosie pentru nerespectarea regulilor anti-Covid. Invocă dreptul la demnitate

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie (facebook/arhiepiscopiatomisului.ro)

Jandarmeria Română refuză să spună dacă a aplicat vreo sancţiune contravenţională împotriva Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, în urma organizării mai multor evenimente religioase la care nu s-au respectat în întregime măsurile instituite de autorităţi pentru combaterea epidemiei de SARS-cov-2. Mai exact, înaltul prelat, dar şi alţi preoţi şi enoriaşi au fost văzuţi în mai multe rânduri nepurtând măşti în timpul slujbelor şi nerespectând distanţa fizică.

Într-un răspuns trimis G4Media, Inspectoratul General al Jandarmeriei a invocat articolul 72 din Codul Civil pentru a-şi justifica refuzul.

Articolul 72 din Codul Civil: Dreptul la demnitate

(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

Inspectoratul a mai precizat în răspunsul său că scopul instituţiei nu este acela de a aplica sancţiuni împotriva cetăţenilor, ci de a-i determina pe aceştia să “conştientizeze riscurile la care se expun dacă nu respectă normele legale în vigoare, viaţa şi sănătatea persoanelor fiind prioritare”.

În acelaşi timp, Jandarmeria a susţinut că a aplicat sancţiuni contravenţionale unor credincioşi care nu au respectat măsurile de distanţare fizică la ceremonia religioasă de Bobotează din Constanţa, fără a detalia numărul sau tipul sancţiunilor.

Totodată, Inspectoratul General al Jandarmeriei a evitat şi să clarifice diferenţele între tratamentul aplicat participanţilor la evenimentele organizate de Arhiepiscopia Tomisului şi cel aplicat altor categorii de persoane, precum patronii de restaurante sau terase, care sunt aspru sancţionaţi în cazul în care se constată că ar fi încălcat regulile instituite de autorităţi pe durata stării de alertă.

Reamintim că pe numele lui Teodosie a fost depusă o plângere penală după slujba pe care a susţinut-o de Bobotează, la care au fost prezenţi peste 3.000 de oameni. Plângerea, depusă la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Constanţa, vizează infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Mai mult, Teodosie a sfidat regulile impuse de autorităţi şi cu ocazia Anului Nou, ţinând o slujbă în interiorul Catedralei Arhiepiscopale Sfinţii Petru şi Pavel, după ora 23.00, în prezenţa câtorva zeci de persoane care nu au păstrat distanţa fizică.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi de Crăciun, prelatul oficiind o slujbă în interiorul Catedralei Arhiepiscopale, cu participarea a aproximativ 300 de persoane, deşi acest lucru a fost interzis de autorităţile locale. În plus, oamenii au fost împărtăşiţi cu o singură linguriţă. În imaginile apărute în spaţiul public, atât arhiepiscopul Tomisului, cât şi o parte dintre participanţii la slujbă, au fost văzuţi nepurtând mască de protecţie, încălcând astfel măsura obligativităţii purtării măştilor în toate spaţiile publice închise şi deschise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne