JAKARTA: Seismul din Indonezia nu a provocat pagube majore sau victime

Epicentrul cutremurului de langa Indonezia, 10 iajnuarie 2012. (maps.google.com)
Epoch Times România
11.04.2012

Seismul produs miercuri în Indonezia nu ar fi provocat nici victime, nici pagube majore, a declarat pentru NewsIn Sanda Simorangkir, o româncă stabilită la Jakarta.

Ea a precizat că seismul nu a fost resimţit în capitala ţării.

De asemenea, meteorologii din Indonezia au spus că este puţin probabil să se producă un tsunami, dar avertismentul va mai rămâne în vigoare o perioadă.

Autorităţile din Indonezia au înfiinţat centre pentru refugiaţi în zonele mai înalte.

Un cutremur cu magnitudinea de moment 8,6 s-a produs miercuri, la ora locală 14.38 (11.38 ora României), în largul coastei indoneziene, la adâncimea de 33 kilometri. Epicentrul a fost localizat la 434 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, din insula Sumatra, şi la 1.797 de kilometri vest-nord-vest de Jakarta.

Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, dintre care cea mai puternică a avut magnitudinea 8,2.

Centrul pentru alertă de tsunami în Pacific a anunţat că un val seismic a fost provocat de cutremurul din Indonezia, dar impactul său nu este clar încă. În aceste condiţii, a sfătuit autorităţile naţionale din ţările cu ieşire la Oceanul Indian să ia "măsurile adecvate".

Potrivit avertismentului iniţial, cutremure cu o astfel de magnitudine "au potenţialul de a genera tsunamiuri distructive, care pot afecta coastele întregului bazin al Oceanului Indian".

Un oficial citat de BBC News a declarat că un tsunami cu înălţimea de 17 centimetri a fost generat. Anterior, India anunţase că se aşteaptă la valuri de până la şase metri.

Preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a declarat că nu există deocamdată informaţii privind un val seismic. "Dar rămânem vigilenţi", a adăugat el.

"Sistemul nostru de avertizare funcţionează bine şi am ordonat echipelor de intervenţie să plece imediat la Aceh, pentru a se asigura că situaţia este sub control şi să ia orice măsuri necesare", a afirmat preşedintele.

Agenţia de monitorizare a cutremurelor din Indonezia a precizat că avertismentul de tsunami va rămâne în vigoare câteva ore.

Natura seismului care a afectat miercuri Indonezia face puţin probabilă, dar nu imposibilă, producerea unui tsunami, a declarat un expert al institutului american de geofizică USGS.

El a explicat că mişcarea plăcilor tectonice a fost pe orizontală, nu pe verticală, deci nu au fost dislocat un volum important de apă.

"Nu putem exclude posibilitatea, dar este mai puţin probabil ca o mişcare orizontală să producă un tsunami distrugător", a adăugat expertul.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru dezastre din Indonezia, Sutopo, a declarat că Aceh nu este alimentată cu energie electrică şi că se înregistrează ambuteiaje, pentru că populaţia încearcă să ajungă în zone mai înalte. "Sirene şi fragmente din Coran" se aud peste tot, a adăugat el.

Seismul a fost resimţit până în Singapore, Tailanda, Sri Lanka şi India.

"A fost un cutremur pe care l-am simţit toţi cei care lucrăm în clădire", a declarat un bărbat din Calcutta, India. "Toţi au fugit din clădire, iar oamenilor li s-a cerut să nu folosească liftul. A fost o clipă de haos, când toată lumea a început să îşi sune familia", a adăugat el.

Biroul tailandez pentru managementul dezastrelor a anunţat că persoanele de pe coasta de vest a provinciei Andaman ar trebui să evacueze zona.

Indonezia este situată în zona Cercului de foc al Pacificului şi este afectată în mod regulat de cutremure.

Cel mai grav tsunami din istoria recentă rămâne, deocamdată, cel produs în 2004, în Oceanul Indian, când au murit peste 230.000 de oameni, iar înălţimea maximă a valurilor a fost de aproape 50 de metri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor