Italienii de la Eni închid încă o rafinărie, din cauza consumului scăzut de carburanţi

Sediul din Milano al companiei petroliere italiene Eni. (PACO SERINELLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2012

Compania petrolieră italiană Eni, care deţine în România lanţul de benzinării Agip, va închide pentru o perioadă de un an o parte a rafinăriei Gela din Sicilia, ca urmare a consumului scăzut de carburanţi şi a marjelor scăzute din segmentul de rafinare, potrivit publicaţiei finchannel.com.

Decizia va afecta în jur de 500 de salariaţi. Compania a anunţat deja sindicatele de această hotărâre, potrivit Bursei Italiene.

Rafinăria avea o capacitate totală de 100.000 de barili pe zi. Vor rămâne funcţionale doar capacităţile care rafinează ţiţeiul italian, renunţându-se la cele care procesau petrol din import.

Eni a închis acum şase luni o altă rafinărie, cea din Veneţia, din aceleaşi motive. Unitatea, cu o capacitate de 80.000 de barili pe zi, ar trebui să fie repornită în luna mai.

Eni este prezentă şi pe piaţa din România cu lanţul de benzinării Agip, care numără 37 de staţii.

De la începutul acestui an, şi Petroplus, cel mai mare operator de rafinare din Europa, a închis trei rafinării.

În ultimii doi ani, din cauza scăderii puterii de cumpărare şi a consumului de carburanţi, concomitent cu majorarea cotaţiilor petroliere, rafinăriile din Europa s-au închis pe bandă rulantă.

Marjele de rafinare s-au micşorat tot mai mult şi au coborât chiar sub zero, aducând pierderi uriaşe în sectorul de rafinare din toată Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor