Italia: Preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Formigoni, este acuzat de corupţie

Preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Formigoni, anchetat de Parchetul din Milano pentru corupţie, şi reacţiile forţelor politice din Italia, se află joi pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.
Preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Formigoni. (Vittorio Zunino Celotto / Getty Images)
Epoch Times România
26.07.2012

Preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Formigoni, anchetat de Parchetul din Milano pentru corupţie, şi reacţiile forţelor politice din Italia, se află joi pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.

'Formigoni acuzat de corupţie', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că preşedintele celei mai bogate regiuni din Italia, Lombardia, pe care o conduce din 1995, după părerea magistraţilor din Milano, ar fi fost corupt, în calitate de guvernator al regiunii din nordul Italiei, cu cadouri în valoare de circa 8,5 milioane de euro, în legătură cu 15 deliberări ale Consiliului regional, prin care au fost alocate, în favoarea Fundaţiei sanitare private Maugeri, din Pavia(nord), circa 200 de milioane de euro în zece ani.

Formigoni a primit miercuri, din partea Parchetului din Milano, o invitaţie oficială de a se prezenta la Tribunal, pe 28 iulie, pentru a fi interogat. În cele două pagini şi jumătate scrise de magistraţii din Milano se vorbeşte despre călătorii în străinătate, vacanţe exotice în Caraibe, cine, excursii cu două iahturi de lux şi o super-reducere pentru cumpărarea unei vile, primită de Formigoni din partea unor prieteni din mişcarea catolică Comuniune şi Eliberare, din care face parte şi guvernatorul Lombardiei. Beneficii, pe care judecătorii le numesc 'utilităţi', care i-ar fi fost acordate lui Formigoni cu scopul de a obţine rambursări, pentru grupul sanitar privat Maugeri, de peste 200 de milioane de euro, în perioada 2001-2011, în care regiunea a aprobat circa 15 deliberări. Printre beneficiile pe care le-ar fi primit Formigoni se numără şi suma de 500.000 de euro dată de omul de afaceri Pierangelo Dacco pentru susţinerea cheltuielilor electorale la alegerile administrative din 2010. Dacco, preşedintele Fundaţiei Maugeri, a fost plasat în detenţie acum câteva luni, de Parchetul din Milano, în cadrul aceleiaşi anchete, precizează cotidianul roman menţionat.

Vorbind la Senat, miercuri, Formigoni a declarat că regiunea Lombardia nu are nicio responsabilitate asupra controlului bugetelor fundaţiilor sanitare private Maugeri şi San Raffaele, un spital din Milano. 'Fiind acestea fundaţii de relevanţă naţională, controlul asupra bugetelor lor este de competenţa Ministerului Sănătăţii', a declarat Formigoni, care a adăugat: 'Asupra mea circulă informaţii eronate, care au un evident scop politic. Numai Ministerul Sănătăţii şi prefecturile pot controla bugetele fundaţiilor sanitare. Sau Curtea de Conturi, care, în toţi aceşti ani, a aprobat bugetele fundaţiilor respective', susţine Roberto Formigoni, declaraţie semnalată de La Repubblica, cotidian care aminteşte însă faptul că sistemul sanitar italian ţine de resortul regiunilor.

'Formigoni, acuzat de corupţie, se apără şi declară că nu are nimic de ascuns', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că preşedintele regional din Lombardia a fost trecut în registrul cu persoane vizate de această anchetă pe data de 14 iunie, sub acuzaţia de 'corupţie transnaţională'. După difuzarea comunicatului Parchetului din Milano, miercuri, Formigoni a convocat o conferinţă de presă la Palatul Lombardia, sediul regiunii, unde s-a prezentat împreună cu Andrea Gibelli, vicepreşedintele regiunii. La începutul acestei conferinţe, Formigoni i-a 'lăudat' în mod ironic pe jurnaliştii prezenţi, pentru 'modul delicat şi plin de echilibru' în care presa din Italia ar fi tratat cazul preşedintelui regional din Puglia(sud), Nichi Vendola, acuzat de magistraţii de la Bari de abuz de putere, caz care nu ar fi fost subliniat de presă. 'Voi aflaţi totul înaintea mea, sunteţi gazetarii magistraţilor', a spus Formigoni, care a adăugat: 'Am citit ce au scris judecătorii şi este vorba despre episoade false şi deformate. Nu mă tem de nimic. Nu există documente care să poată demonstra corupţia. Nu este un delict să fii oaspete la cină împreună cu alte 50 de persoane, sau să fii oaspetele cuiva în weekend. Nu am deci intenţia să-mi dau demisia, îmi voi completa mandatul, care expiră în 2015. Meciul meu cu magistraţii se va termina cu scorul de 12 la zero, pentru că am fost deja anchetat de 11 ori şi de 11 ori am avut dreptate eu. Iar în cadrul acestui proces voi marca golul numărul 12', a spus Formigoni.

'Formigoni acuzat de corupţie', titrează şi cotidianul Il Messaggero de la Roma, care scrie că guvernatorul din Lombardia este apărat numai de partidul de opoziţie Liga Nordului(de dreapta), în timp ce Partidul Democrat(stânga), Italia Valorilor(stânga) şi Uniunea de Centru îi cer să-şi dea demisia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor