Italia ajunge la un acord neoficial cu UE privind bugetul

Roma şi Bruxelles par să fi rezolvat neînţelegerile ajungând la un compromis, după ce premierul italian Conte a promis Uniunii Europene că ţara sa îşi va reduce ţinta de deficit pentru anul 2019.
Giuseppe Conte (Getty Images)
Andrei Popescu
19.12.2018

Ministerul italian al Economiei a anunţat marţi că s-a ajuns la un acord neoficial cu Comisia Europeană în legătură cu planul bugetar al Italiei. Aceastsă înţelegere ar putea marca sfârşitul disputei dintre Roma şi Bruxelles în ceea ce priveşte datoria Italiei, potrivit Deutsche Welle.

“Rezultatul obţinut ne dă o mare satisfacţie”, a precizat vicepremierul italian Matteo Salvini într-o scurtă declaraţie, fără a da detalii.

Acordul urmează să fie finalizat după ce va obţine aprobarea oficialilor din Bruxelles în cursul zilei de miercuri, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului italian al Economiei.

Premierul Giuseppe Conte a făcut apel la precauţie, afirmând că “este necesar să aşteptăm finalizarea procedurii pentru a lua în considerare negocierile în mod categoric”. Cabinetul său a declarat că premierul se va adresa astăzi Parlamentului ţării.

Conte a anunţat săptămâna trecută că Italia este pregătită să îşi reducă ţinta de deficit de la 2,4 la 2,04 din PIB după o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Totuşi, nu este clar dacă UE a insistat asupra unei reduceri şi mai semnificative.

Noul guvern italian, alcătuit din partidul de extremă dreapta Liga şi Mişcarea anti-establishment Cinci Stele, a urmărit să implementeze măsuri bugetare cuprinzătoare care au inclus, printre altele, reducerea taxelor şi stabilirea unui venit universal.

Dar propunerea Italiei ar fi depăşit limitele UE privind deficitul bugetar, Roma riscând să atragă măsuri punitive din partea blocului. De altfel, luna trecută, Comisia a lansat o “procedură de deficit excesiv”, justificând decizia prin faptul că datoria publică imensă a Italiei nu va fi redusă aşa cum prevăd normele UE.

Cu toate acestea, guvernul italian şi-a apărat propunerea, susţinând că noul buget va schimba Italia şi că îi va permite să îşi gestioneze datoria printr-o creştere economică mai mare.

Confruntarea cu Bruxelles a îngrijorat investitorii, a ridicat costurile de împrumut ale Italiei şi a depreciat stocurile bancare.

Disputa cu Bruxellesul, printre altele, a îngrijorat investitorii şi a dus la creşterea costurilor de împrumut ale Italiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor