Israelul pregăteşte evacuarea civililor din Rafah cu ajutorul SUA şi Egiptului

Imagini din satelit obţinute de AP în această săptămână ar arăta un nou complex de corturi, pregătit de Semiluna Roşie egipteană în apropiere de Khan Yunis.
Imagini din satelit obţinute de AP în această săptămână ar arăta un nou complex de corturi, pregătit de Semiluna Roşie egipteană în apropiere de Khan Yunis. (Youtube - captură ecran)
Redacţia
24.04.2024

Armata israeliană se apropie de finalizarea planurilor sale pentru un asalt asupra oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, a relatat marţi Wall Street Journal (WSJ), potrivit The Cradle.

WSJ citează oficiali egipteni care au declarat că planul Israelului de a evacua civilii din oraş va dura două-trei săptămâni şi va fi realizat în cooperare cu Washington, Cairo şi alte state arabe, inclusiv Emiratele Arabe Unite.

Oficialii afirmă că Israelul plănuieşte desfăşurarea treptată de trupe la Rafah. Soldaţii se vor concentra în zone specifice unde Tel Aviv crede că se ascund liderii Hamas.

Întreaga operaţiune - inclusiv evacuările - este de aşteptat să dureze cel puţin şase săptămâni. Atacul asupra Rafah va avea un "plan operaţional foarte strâns, deoarece este foarte complicat acolo", a declarat un oficial israelian din domeniul securităţii, pentru publicaţia citată.

"Există activităţi umanitare care au loc în acelaşi timp", a adăugat acesta.

Planul de evacuare al Israelului implică mutarea populaţiei civile din Rafah spre oraşul Khan Yunis, situat în sud, precum şi spre alte zone din fâşie, se arată în raport, adăugând că vor fi amenajate adăposturi cu corturi, provizii alimentare şi facilităţi medicale.

Egiptul a fost informat cu privire la detaliile planului. Al-Araby Al-Jadeed a relatat săptămâna trecută, citând surse egiptene, că forţele şi agenţiile egiptene "se pregătesc intens" în nordul Sinaiului şi de-a lungul graniţei egiptene cu Gaza. Intensificarea pregătirii a venit după "contactele cu partea israeliană" referitoare la pregătirile pentru operaţiunea din sudul oraşului.

Raportul adaugă că Semiluna Roşie egipteană a amenajat taberele din Khan Yunis în ultimele câteva luni având în vedere strămutarea palestinienilor din Rafah. Imagini din satelit obţinute de AP în această săptămână ar arăta un nou complex de corturi în apropierea Khan Yunis.

În februarie, s-a raportat că Egiptul a construit o zonă de securitate în Sinai, în apropierea graniţei cu Rafah. Mulţi au speculat atunci că zona de securitate ar ajuta planurile israeliene de a împinge populaţia din Rafah în deşertul Sinai. Serviciul egiptean de informaţii de stat a declarat, la 17 februarie, că zona este un centru logistic pe partea egipteană a frontierei Rafah, care va fi folosit pentru a livra ajutoare în Gaza.

Luni, radioul armatei israeliene a raportat că Tel Aviv extinde în prezent o "zonă umanitară" desemnată, care va "găzdui aproximativ un milion de persoane". Acesta a precizat că în zonă au fost înfiinţate şi spitale de campanie. Radioul armatei a adăugat că zona se va extinde de la Al-Mawasi, pe coasta sudică a Fâşiei Gaza, spre Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza.

Israelul consideră că Rafah este ultimul bastion al Hamas şi este hotărât să atace oraşul. Washingtonul a declarat în repetate rânduri că nu va accepta o operaţiune în această zonă fără un plan de evacuare corectă şi sigură a civililor şi de scoatere a acestora din calea luptelor.

ONU şi mai multe ţări au avertizat că atacul asupra Rafah ar avea consecinţe catastrofale şi că nu există nicio modalitate sigură de evacuare a acestui oraş foarte aglomerat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor