Israelul nu va respecta niciodată un nou acord nuclear mai slab, semnat de occidentali cu Iranul

Generalul israelian Benny Gantz
Generalul israelian Benny Gantz (Ahikam Seri/Getty Images)

Pe fondul rapoartelor despre o iminentă revenire la acordul nuclear cu Iranul, Israelul a criticat public evoluţia.

În ciuda faptului că noul acordul nu este încă public şi pare destul de simplu, Israelul a atras atenţia că nu sprijină negocierile.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a spus răspicat că Israelul nu va putea accepta niciodată ca Iranul să devină putere nucleară emergentă - o ţară care nu are arme nucleare, dar care are tehnologia de a le fabrica.

„Trebuie luate măsuri pentru a ne asigura că Iranul nu va continua să construiască uzine suplimentare, iar supravegherea trebuie sporită”, a declarat acesta.

Gantz a cerut ca AIEA să continue să investigheze dosarele încălcărilor comise de iranieni. „Dezvoltarea rachetelor balistice capabile să transporte focoase nucleare trebuie oprită”, a adăugat el.

„Iranul preia statele eşuate, forţându-le să apere interesele iraniene în timp ce comit încălcări ale drepturilor omului”, a mai afirmat Ganz.

Premierul Naftali Bennet a anunţat că „s-ar putea să vedem un acord în scurt timp”, adăugând că actualul acord în curs de negociere la Viena „este mai scurt şi mai slab decât cel anterior”.