Israelul bombardează Rafah înaintea ofensivei terestre

Echipe de salvare în Fâşia Gaza, Khan Younis, 6 noiembrie 2023 (Mahmud Hams/AFP via Getty Images)
A.P.
09.02.2024

În timp ce bombele israeliene au căzut joi asupra Rafah, sute de mii de palestinieni s-au pregătit pentru atacul din sudul oraşului Gaza, unde se adăposteşte aproximativ jumătate din populaţia civilă de 2,3 milioane de locuitori din Gaza, potrivit UPI.

Cel puţin 14 persoane au fost ucise în urma atacurilor aeriene israeliene care au lovit mai multe clădiri rezidenţiale din Rafah, potrivit unui raport al CNN, care citează un martor ocular şi jurnalist local Tareq Al Hilou.

Hilou a declarat că zonele Tal Al-Sultan şi Saudi din vestul Rafah au fost lovite în timp ce un bombardament intens era în curs de desfăşurare.

Un alt martor jurnalist, Khader Al Zaanoun, a declarat că mai multe persoane au fost ucise şi rănite atunci când armata israeliană ar fi deschis focul asupra civililor pe străzile din oraşul Gaza.

Al Jazeera a relatat că panica în localitate creşte înainte de o invazie terestră israeliană aşteptată.

"Ceea ce trăiesc oamenii în partea de sud a Fâşiei Gaza este o creştere a atacurilor din aer, de pe uscat şi de pe mare", a relatat Hani Mahmoud de la Al Jazeera.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că bilanţul de până acum al războiului este de cel puţin 27.840 de morţi şi 67.317 răniţi, inclusiv 130 de morţi şi 170 de răniţi în ultimele 24 de ore.

Forţele israeliene au declarat că se vor coordona cu Egiptul înainte de orice ofensivă terestră în Rafah, în apropierea graniţei egiptene, şi vor căuta, de asemenea, o modalitate de a evacua civilii în nord.

Un atac terestru israelian la Rafah ar putea avea un alt scop în afară de atacarea Hamas, pe baza unor remarci recente ale unor oficiali care au indicat că Israelul ar dori să controleze ruta Philadelphi de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Egipt.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins ideea de încetare a focului şi a declarat miercuri că armata israeliană va începe să opereze în Rafah, afirmând că victoria totală asupra Hamas este "o chestiune de luni".

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că cea mai bună soluţie pentru a pune capăt războiului dintre Israel şi Hamas este "o cale clară şi credibilă către un stat palestinian".

Şeful Serviciului de Ajutor al ONU, Martin Griffiths, a declarat pe X: "Pe măsură ce războiul din Gaza avansează şi mai mult în Rafah, sunt extrem de îngrijorat de siguranţa şi bunăstarea familiilor care au îndurat inimaginabilul în căutarea siguranţei."

Potrivit armatei israeliene un tunel de mari dimensiuni a fost descoperit miercuri în Khan Younis, care a fost folosit de lideri de top ai Hamas pentru a ţine ostatici.

Armata israeliană a precizat că în tunel au fost ţinuţi aproximativ 12 ostatici în perioade diferite şi au existat, de asemenea, arme şi materiale de informaţii. Tunelul a fost construit "sub centrul unei zone civile din Khan Younis".

"Gaza este unul dintre cele mai dens populate locuri de pe Pământ, iar Rafah este acum cel mai dens populat loc din Gaza. Orice fel de campanie militară sau atac aerian ar amplifica riscurile de atacuri disproporţionate", a subliniat Omar Shaki, directorul pentru Israel-Palestina al Human Rights Watch, într-o declaraţie.

Potrivit OCHA, biroul ONU care coordonează afacerile umanitare, mai mult de jumătate din locuinţele din Gaza - 360.000 de unităţi rezidenţiale - au fost distruse sau avariate. Doar 13 din cele 35 de spitale funcţionează parţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor