Israelul anunţă "rechemarea imediată" a ambasadorilor săi din Irlanda şi Norvegia

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz (st) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Redacţia
22.05.2024

Anunţul coordonat al Irlandei, Spaniei şi Norvegiei potrivit căruia cele trei ţări europene vor recunoaşte în mod oficial statul palestinian la 28 mai a generat un răspuns diplomatic fără echivoc din partea Israelului, Tel Aviv-ul rechemându-şi ambasadorii de la Dublin, Madrid şi Oslo.

Concret, potrivit The Guardian, Israelul a "dat instrucţiuni pentru rechemarea imediată" a ambasadorilor Israelului din ţările amintite.

Vestea a fost dată de ministrul israelian de Externe, Israel Katz, într-o postare pe X.

"Am dat instrucţiuni pentru rechemarea imediată a ambasadorilor Israelului în Irlanda şi Norvegia pentru consultări, având în vedere deciziile acestor ţări de a recunoaşte un stat palestinian.

Trimit un mesaj clar şi neechivoc Irlandei şi Norvegiei: Israelul nu va rămâne tăcut în faţa celor care îi subminează suveranitatea şi îi pun în pericol securitatea", a scris Katz.

Irlanda, Spania şi Norvegia vor recunoaşte statul palestinian

Şeful diplomaţiei israeliene a mai spus că "decizia de astăzi transmite un mesaj palestinienilor şi lumii: Terorismul plăteşte".

"După ce organizaţia teroristă Hamas a comis cel mai mare masacru de evrei de la Holocaust încoace, după ce a comis crime sexuale odioase la care a asistat întreaga lume, aceste ţări au ales să recompenseze Hamas şi Iranul prin recunoaşterea unui stat palestinian.

Acest pas distorsionat al acestor ţări este o nedreptate faţă de memoria victimelor de la 7/10, o lovitură dată eforturilor de returnare a celor 128 de ostatici şi o încurajare a jihadiştilor din Hamas şi Iran, care subminează şansele de pace şi pune la îndoială dreptul Israelului la autoapărare", a mai scris ministrul de Externe israelian.

În finalul mesajului, Israel Katz a avertizat că ţara sa nu va rămâne în tăcere, şi "vor exista şi alte consecinţe grave".

"Dacă Spania îşi va duce până la capăt intenţia de a recunoaşte un stat palestinian, o măsură similară va fi luată împotriva sa.

Nebunia irlandezo-norvegiană nu ne descurajează; suntem hotărâţi să ne atingem obiectivele: restabilirea securităţii cetăţenilor noştri, dezmembrarea Hamas şi aducerea ostaticilor acasă. Nu există cauze mai drepte decât acestea", a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor