Israelul anunţă invazia Fâşiei Gaza. Apoi retrage afirmaţia

Rachete trase de organizaţia Hamas  au aterizat pe autovehicule în oraşul Holon, lângă Tel Aviv
Rachete trase de organizaţia Hamas  au aterizat pe autovehicule în oraşul Holon, lângă Tel Aviv (AHMAD GHARABLI / AFP via Getty Images)
A.P.
14.05.2021

Forţele de Apărare israeliene au anunţat, joi seară, că desfăşoară o operaţiune militară aeriană şi terestră în Fâşia Gaza.

Rapoartele din presa israeliană au difuzat un videoclip cu tancuri israeliene care ar fi traversat frontiera în Fâşia Gaza.

Cu toate acestea, o sursă din cadrul forţelor de securitate israeliene a declarat pentru Sputnik că armata israeliană nu desfăşoară o operaţiune la sol care implică intrarea trupelor în Fâşia Gaza.

"Armata israeliană nu desfăşoară în acest moment o operaţiune terestră în Fâşia Gaza", a afirmat sursa.

Rapoartele mass-media au indicat iniţial că atacurile în curs nu presupuneau o invazie completă, dar au apărut rapoarte despre forţele terestre care se îndreptau spre Gaza.

Ulterior, un purtător de cuvânt al armatei israeliene ar fi declarat că postarea iniţială de pe Twitter a forţelor armate despre operaţiunile sale terestre ar fi fost interpretată greşit de mai multe publicaţii şi a reiterat că trupele terestre ale IDF nu au intrat în Fâşia Gaza, spunând că "aceasta nu este o intrare pe teren".

Potrivit rapoartelor mass-media locale, peste 40 de atacuri aeriene au fost efectuate în zonele nordice ale enclavei palestiniene de către Forţele Aeriene. Reporterii de la faţa locului au susţinut că artilerie, tancuri şi elicoptere de luptă au participat la operaţiune.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a emis o declaraţie pe Twitter, în care se referea la angajamentul său anterior de a aplica impunerii unui "preţ ridicat" pentru teroriştii din Gaza pe care îi face responsabili de tirul continuu de rachete lansate către Israel.

Netanyahu a precizat că operaţiunea „va continua atât timp cât este necesar”.

Armata israeliană a emis o declaraţie prin care solicita rezidenţilor aşezărilor israeliene aflate la 4 kilometri de graniţa cu Fâşia Gaza să rămână în case până la o nouă notificare.

Un presupus videoclip al atacului în curs de desfăşurare în nordul Gaza a circulat pe reţelele de socializare.

Începând de joi seara, potrivit presei, cel puţin şase avioane israeliene au efectuat în total aproximativ 100 de raiduri aeriene în partea de nord a Fâşiei Gaza.

Martorii oculari şi mass-media locală raportează întreruperi de curent în zona operaţiunii militare în curs.

Mass-media israeliană a raportat, citând surse din conducere, că s-a discutat despre posibilitatea unei invazii în Gaza, iar această variantă nu este exclusă.

Armata israeliană a bombardat ţinte ale Autorităţii Palestiniene precum Banca Centrală a organizaţiei Hamas, o grupare despre care armata israeliană a spus că aparţine unităţii navale a Hamas şi casa lui Iyad Tayeb, un comandant senior al Hamas.

Numeroşi lideri israelieni au atras atenţia, în repetate rânduri, că măsurile de represalii curente sunt „doar începutul”.

Grupurile armate palestiniene s-au angajat să intensifice bombardarea teritoriului israelian.

Atacurile cu rachete din Gaza au fost lansate, miercuri seara, în tot Israelul, ajungând pentru prima dată în partea de nord a ţării, au raportat surse militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor