Isărescu: FMI nu ne-a cerut să finalizăm privatizarea Oltchim, dar un eşec nu dă bine

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
27.09.2012

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că un posibil eşec al privatizării Oltchim "nu dă bine", dar că, în ceea ce priveşte acordul cu FMI, condiţia era demararea privatizării, nu finalizarea acesteia.

”Un eşec este un eşec, nu dă bine. Ca semnatar al acordului cu Fondul Monetar Internaţional, condiţia care era pusă acolo, pentru mai multă precizie, era să se îndeplinească paşii legaţi de privatizare, nu era condiţionat de terminarea privatizării, pentru că ştim cu toţii că un un asemenea obiectiv nu se poate stabili, o privatizare, mai ales una de succes, depinde de mulţi factori, inclusiv de condiţiile internaţionale”, a spus guvernatorul, întrebatfiind despre impactul în economie al unui posibil eşec al privatizării la Oltchim.

Isărescu a precizat că un eventual eşec nu înseamnă obligatoriu lichidarea societăţii, ci că ”eşecul privatizării poate să însemne şi reluarea procesului de privatizare, depinde de ce înseamnă eşec şi cum va fi perioada tranzitorie”.

Realizatorul TV Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru acţiunile deţinute de stat la Oltchim, acesta oferind cel mai mare preţ, de 203,149 milioane lei. Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că, în cazul în care Dan Diaconescu nu va putea să plătească preţul oferit pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim, atunci privatizarea va fi reluată într-o perioadă de şase luni. Acesta a adăugat că aşteaptă data de 1 octombrie pentru a şti dacă ministerul va rămâne proprietar al Oltchim "În acest moment, dacă pe 1 octombrie nu intră banii, avem procedura administrării speciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor