Iranul, zguduit de atacuri teroriste în timpul nopţii. Atacatorii au ucis cel puţin 11 membri ai serviciilor de securitate

O serie de atacuri teroriste au zguduit Iranul în cursul nopţii (Business Today via Zero Hedge)
D.B.
05.04.2024

O serie de atacuri teroriste au zguduit Iranul în cursul nopţii de miercuri spre joi, în care au fost implicaţi bărbaţi înarmaţi care au luat cu asalt posturi militare şi de poliţie în mai multe zone, în urma cărora au fost ucişi cel puţin 11 membri ai serviciilor de securitate, transmite Zero Hedge. Acestea au avut loc în provincia de frontieră a ţării, situată în apropierea Afganistanului şi a Pakistanului.

Presa de stat a detaliat, joi, că cel puţin 16 presupuşi militanţi sunniţi au fost ucişi în timpul atacurilor, care au avut loc în oraşele Chabahar şi Rask din Sistan-Balucistan.

"Teroriştii nu au reuşit să îşi atingă obiectivul de a pune mâna pe sediile Gărzilor din Chabahar şi Rask", a anunţat ministrul adjunct de Interne Majid Mirahmadi.

De asemenea, în regiune au mai fost răniţi şi zece membri ai personalului de securitate. Atacurile sunt atribuite pe scară largă grupului Jaish al-Adl ("Armata Justiţiei"), care este o organizaţie separatistă sunnită balucă care operează în principal în sud-estul Iranului.

Printre membrii personalului iranian ucişi se numără un ofiţer al Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC), precum şi un membru al forţelor paramilitare Basij, potrivit agenţiei de presă oficiale iraniene IRNA.

Atacul ar fi durat mai multe ore, unele rapoarte afirmând că a durat toată noaptea până spre dimineaţă - peste 12 ore - înainte ca situaţia să fie stabilizată. Imagini cu lupte crâncene îpe străzile oraşului au fost postate pe reţelele de socializare.

Potrivit unei descrieri a atacului de lungă durată făcută de un corespondent Al Jazeera, "bărbaţii înarmaţi au luat cu asalt simultan diverse complexe de securitate şi militare şi aveau şi veste sinucigaşe", iar luptele au continuat timp de mai multe ore.

"Teroriştii nu au reuşit să îşi atingă obiectivul de a pune mâna pe sediile Gărzilor din Chabahar şi Rask", a declarat ministrul adjunct de interne Majid Mirahmadi, la televiziunea de stat.

Jaish al-Adl a desfăşurat zeci de astfel de atacuri similare în ultimii ani împotriva forţelor militare iraniene, în special a IRGC. Acestea au inclus chiar şi răpiri de poliţişti de frontieră şi declanşarea de bombe în zone civile.

Separatiştii Baluch au făcut ravagii şi în Pakistan în ultima vreme, vizând în special proiecte de infrastructură şi investiţii chineze.

Dar aceste ultime atacuri de peste noapte au loc într-un moment sensibil, în care Iranul este deja încorsetat de starea de război de facto cu Israelul, în urma atacurilor aeriene israeliene de luni asupra complexului ambasadei iraniene din Damasc. În trecut, Teheranul a suspectat că atacurile teroriste militante destabilizatoare din interiorul Iranului ar fi putut avea în spate mâna ascunsă a Mossad-ului, însă în cazul provinciei rebele Sistan-Balucistan, problemele de acolo sunt istorice şi de lungă durată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor