Iranul lansează 'Răzbunarea lui Allah'

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, lansat luni manevre militare ample pentru a proteja centralele sale nucleare şi strâmtoarea Urmuz.
Mahmoud Ahmadinejad (ATTA KENARE/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
21.02.2012

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a lansat luni manevre militare ample pentru a proteja centralele sale nucleare şi strâmtoarea Urmuz. Fundalul acestei situaţii de ameninţări şi riposte este urmarea tentativelor Occidentului - cu SUA şi Israelul în frunte - de a frâna programul nuclear al Iranului, care, contrar declaraţiilor regimului, pare îndreptat spre dezvoltarea de arme atomice şi nu doar producerii de energie. Refuzul Teheranului de a stopa acest program a dus la adoptarea de sancţiuni care nu par totuşi să fi speriat Iranul, notează marţi ziarul El Pais.

Având în vedere că nu a dispărut opţiunea militară şi ameninţarea unui atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene - în pofida insistenţei SUA şi Europei de a lăsa timp ca sancţiunile să aibă efect şi să ducă la paralizarea programului nuclear - regimul ayatollahilor au luat măsuri pentru a le proteja. Luni au început manevrele de apărarea aeriană care vor dura patru zile. Manevrele militare, care au loc la baza aeriană de la Khatam al Anbia, au ca obiectiv întărirea reţelei integrate de apărare aeriană a ţării şi modernizarea tacticilor sale, potrivit unui comunicat oficial.

Prin aceste manevre se caută totodată sporirea pregătirii Iranului în faţa unui eventual atac asupra zonelor dens populate, centre sensibile şi instalaţii nucleare ca cea de la Busher, precum şi sporirea mobilităţii şi rapidităţii unui răspuns al forţelor iraniene în faţa unui război asimetric şi ameliorarea coordonării între diferitele corpuri de securitate. În cadrul manevrelor vor fi testate sistemele de rachetă iraniene, sistemele de artilerie antiaeriană, sistemele de radare şi avioanele de supraveghere ale Forţei Aeriene.

În paralel cu o intensificare a eforturilor americane de a garanta că Israelul nu-i va surprinde cu un atac asupra Iranului, pe care Washingtonul îl consideră deocamdată prematur, ziarul The New York Times a publicat un raport care citează responsabili ai apărării şi securităţii din Administraţia Obama, potrivit cărora pentru atacarea programului nuclear al Iranului, Israelul ar avea nevoie de o desfăşurare ambiţioasă şi complexă. Raportul relevă că Israelul ar avea nevoie de o sută de avioane care să zboare la mii de mile în spaţiul aerian inamic, fapt ce ar complica posibilitatea de alimentare cu combustibil. Trebuie amintit că, în iunie 1981, Israelul a atacat reactorul nuclear irakian Osira din Bagdad.

Deosebirea a constat în factorul surpriza, care nu ar mai fi la fel în cazul Iranului, şi în faptul că centralele nucelare iraniene sunt împrăştiate în toată ţara, multe dintre ele având un grad mare de protecţie, chiar subterană, ceea ce face dificilă distrugerea lor. Între timp, pe plan intern iranienii au alte lucruri de care să se preocupe decât de problema nucleară. Regimul de la Teheran a blocat din nou reţelele de socializare de pe internet, la o săptămână după blocarea accesului la poşta electronică. Deşi cenzura este o practică a autorităţilor iraniene de la instaurarea regimului islamic, accentuarea restricţiilor capătă o importanţă mai mare odată cu apropierea alegerilor parlamentare.

Potrivit experţilor informatici, de data aceasta blocajul este mai mare decât cel suferite anterior de populaţie. Pe de altă parte, comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohamad Ali Jafari, a avertizat luni că orice ţară care încearcă să atace Iranul va fi responsabilă de insecuritatea în strâmtoarea Urmuz. 'Iranul supraveghează securitatea în strâmtoarea Urmuz iar responsabilitatea perturbării ei va cădea în seama unei ţări inavadatoare', a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor