Iranul îl acuză pe Trump că desfăşoară un război psihologic după adoptarea de noi sancţiuni americane

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Preşedintele iranian l-a acuzat pe omologul său american Donald Trump că desfăşoară un “război psihologic” împotriva ţării sale după ce administraţia de la Casa Albă a impus sancţiuni cuprinzătoare.

Hassan Rohani, care a fost preşedinte al Iranului începând cu 2013, a susţinut că Trump încearcă să îşi întărească poziţia în SUA şi că foloseşte Republica Islamică pentru a face o declaraţie politică, potrivit Express.co.uk.

Rohani a afirmat: “Primul pas al lui Trump ar trebui să arate că într-adevăr doreşte să se implice în negocieri pentru a soluţiona o problemă.”

“Care este sensul negocierilor dacă impui sancţiuni în acelaşi timp?”

“Vorbele lui Trump se referă fie la obţinerea unui avantaj politic intern în cadrul alegerilor, fie la desfăşurarea unui război psihologic împotriva poporului iranian”.

Preşedintele american a declarat marţi că firmelor care fac afaceri cu Iranul li se va interzice accesul în SUA.

În plus, Iranul a respins o ofertă de ultim moment a administraţiei Trump de a discuta, susţinând că nu poate negocia după ce Washingtonul a ieşit din acordul nuclear încheiat în 2015 – care prevede o relaxare majoră a sancţiunilor internaţionale în schimbul restricţionării semnificative a programului nuclear iranian.

Trump a decis în acest an să se retragă din acord, ignorând apelurile celorlalte puteri mondiale care au semnat acordul, şi anume Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China.

Ţările europene, sperând să convingă Teheranul să continue să onoreze acel acord, au promis că vor încerca să diminueze impactul sancţiunilor şi să ceară companiilor lor să nu se retragă din Iran şi să nu renunţe la afacerile cu acesta.

Dar acest lucru s-a dovedit a fi dificil: companii europene au întors spatele Iranului, susţinând că nu îşi pot risca afacerile pe care le au în SUA.

Trump a precizat marţi pe Twitter: “Acestea sunt cele mai usturătoare sancţiuni impuse vreodată şi în luna noiembrie ele vor ajunge la un nou nivel.”

“Toţi cei care fac afaceri cu Iranul NU vor putea face afaceri cu Statele Unite. Cer o PACE MONDIALA, nimic mai puţin!”

John Bolton, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, a declarat luni că singura şansă a Iranului de a scăpa de sancţiuni este de a accepta o ofertă privind negocierea cu preşedintele Trump a unui acord nuclear mai dur.

Bolton a precizat marţi că sancţiunile funcţionează deja, descurajând companiile europene: “Guvernele europene încă respectă acordul nuclear dar, sincer vorbind, companiile lor fug de el cât pot de repede pentru că efectul sancţiunilor americane se resimte”.

În plus, Bolton, unul dintre cei mai agresivi membri ai administraţiei Trump în ceea ce priveşte Iranul, a mai adăugat: “Dacă ayatollahii doresc să scape din înghesuială, atunci ar trebui să vină la masa discuţiilor. Presiunea nu va fi redusă pe durata negocierilor”.