Iran: În februarie se reiau negocierile pentru un acord final cu privire la dosarul nuclear

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif.
Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Iran şi ţările din grupul 5 + 1 (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania), vor relua la mijlocul lunii februarie negocierile nucleare cu scopul de a ajunge la un acord final. Acest lucru a fost anunţat duminică de către ministrul de Externe iranian, Javad Zarif, pe pagina sa de Facebook, citat de agenţia de ştiri iraniană Fars.

"Am convenit cu Ashton (comisarul UE pentru afaceri externe) să organizăm prima reuniune între Iran şi 5 + 1 la mijlocul lunii februarie – a scris ministrul - am vrut să o ţinem mai înainte dar prietenii noştri chinezi nu erau gata, din cauza sărbătorilor publice pentru sărbătorile Anului Nou chinez".

Lunea trecută a intrat în vigoare un acord provizoriu la care s-a ajuns pe data de 24 noiembrie, în Geneva, care prevede o relaxare a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în schimbul suspendării îmbogăţirii uraniului la 20%, încetarea activităţilor la Natanz, Fordow şi Arak şi oprirea instalării de noi centrifuge în aceste facilităţi.

În conformitate cu ceea ce a fost menţionat cu câteva zile în urmă în Wall Street Journal, condiţiile care vor fi puse Teheranului pentru a semna un acord definitiv ar trebui să fie următoarele: eliminarea de 15.000 de centrifuge, închiderea instalaţiei subterane de îmbogăţire a uraniului, lângă Qom; conversia reactorului de apă grea din Arak şi acceptarea unui regim de inspecţii pentru cel puţin 20 de ani din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Recomandările sunt cuprinse în raportul elaborat de Institutul American pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, bazat pe interviuri cu oficialii administraţiei lui Barack Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe