IPP: România are nevoie urgentă de un Guvern, dar Iohannis pune pe primul loc petrecerea weekendului

Preşdintele Klaus Iohannis este acuzat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) că a suspendat negocierile privind găsirea unei soluţii guvernamentale pentru a petrece weekendul.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

România are nevoie urgentă de un Guvern pentru a asigura stabilitatea ţării, consideră IPP, care critică decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a pune pe primul loc petrecerea weekendului amânând, fără justificare, luarea unei decizii de numire a Guvernului, dar şi partidele mari, incapabile să găsească şi să îşi dorească promovarea tinerilor specialişti cu reputaţie, potrivit unui comunicat remis de organizaţie.

Consecvent cu recentul apel făcut Preşedintelui Iohannis în seara zilei de miercuri de a intra în contact şi cu societatea civilă (cu cât mai mulţi oameni tineri din stradă) pentru a da un semnal simbolic în plus mai ales partidelor mari, nereformate şi necredibile, IPP consideră că orice altă consultare suplimentară necesară Preşedintelui trebuia făcută imediat, până la găsirea unei soluţii, indiferent de faptul că este weekend.

"Atragem atenţia că pe fondul situaţiei de contestare generalizată a clasei politice, indecizia şi aparenta degajare manifestate de Preşedinte pot duce la contestarea sa şi implicit la solicitarea de a-şi depune mandatul, situaţie cu adevărat dramatică pentru establishmentul politic românesc", transmite IPP.

Faţă de alte voci din organizaţiile neguvernamentale consacrate pe care staff-ul prezidenţial le-a selectat pentru discuţia de ieri, Institutul pentru Politici Publice, pledează pentru un Guvern condus de un reprezentant al noii generaţii de specialişti cu solidă pregătire economică dar care să fie în acelaşi timp, fără să fi făcut bravadă de acest lucru, şi membru al unui partid politic astfel încât să se înceapă şi reconstrucţia internă a partidelor.

"Aceasta trebuie să fie grija prioritară a Preşedintelui, de altfel acesta a fost şi mesajul iniţial al Preşedintelui când a iniţiat consultările de săptămâna trecută. Constatăm că pe parcurs a extins tematica subiectelor de discuţie pentru a face pe placul interlocutorilor deşi abordarea acestora, deosebit de relevantă, de altfel, excede prerogativele sale constituţionale. Sperăm că va avea consecvenţa şi fermitatea necesare să le menţină în atenţie în relaţie cu partidele/Parlamentul şi cu noul Guvern şi că va comunica, într-un timp rezonabil, societăţii, rezultate concrete din lista temelor preluate direct de către domnia sa" se mai arată în comunicatul citat.

"Partidele – cele care înţeleg mesajul oamenilor şi se reformează – reprezintă singura expresie consacrată pentru exercitarea democraţiei şi a reprezentării între alegeri astfel că, dacă partidele mari româneşti nu sunt capabile să găsească niciun tânăr membru ne-discreditat şi credibil în domeniul său de activitate, le sugerăm să se dizolve pentru a fi cu adevărat o trezire la realitate în societatea românească", a subliniat IPP.