Iohannis susţine că nu va fi criză economică în România: Sunt scenarii promovate de un partid şi de unii din Comisia Europeană

Klaus Iohannis (Captura video)
Loredana Diacu
10.07.2024

Preşedintele Iohannis a afirmat, miercuri, în cadrul unei conferinţe susţinute în marja summitului NATO de la Washington, că în România nu va fi nicio criză economică.

Declaraţiile sale vin în contextul în care Comisia Europeană a avertizat că deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB în 2024 şi la 7% din PIB în 2025, iar experţi români în economie avertizează şi ei că ne putem aştepta la creşteri ale taxelor, în special la creşterea TVA-ului.

Întrebat dacă este de părere că din cauza cheltuielilor scăpate de sub control Guvernul va provoca această criză economică, Iohannis a susţinut că nu vom avea majorări de taxe, că nu ne putem aştepta la austeritate în an electoral şi că viitorul guvern va trebui să îmbunătăţească colectarea.

"Nu, nu sunt de acord, nu ne aşteaptă nicio criză economică, nu ne aşteaptă nici creşteri fantastice de taxe, nu ne putem aştepta la austeritate în an electoral.

Nu mă aştept însă să apară o situaţie extraordinară, să avem criză, să creştem taxe. E clar că guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a creşte colectarea, căci aici e problema majoră la noi.

Guvernele româneşti nu au reuşit să crească colectarea până la un nivel rezonabil. Noi suntem la o cotă de colectare foarte mică, asta înseamnă că evaziunea e foarte mare, mai ales în zona TVA-ului, şi acea mult discutată şi nu prea râvnită digitalizare a ANAF-ului trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil, ceea ce rezolvă în bună măsură problemele legate de deficit şi cheltuieli publice.

De ce să lăsăm evazioniştii să se îmbogăţească şi Guvernul să fugă tot timpul după nişte bani?

Nu sunt absolut deloc de acord cu aceste scenarii promovate intens de un anumit partid şi de unii din Comisia Europeană, să tratăm chestiunile cu calm", a declarat şeful statului.

Declaraţiile integrale pot fi urmărite în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor