Întrevederea ministrului afacerilor externe, Cristian Diaconescu, cu omologul din Republica Serbia, Vuk Jeremic

Epoch Times România
04.02.2012

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a avut, vineri, o întrevedere cu omologul său sârb, Vuk Jeremic, în marja conferinţei de securitate de la Munchen, prilej cu care şi-a exprimat încrederea că rezultatele concrete obţinute în relaţia cu Serbia, în urma vizitei din noiembrie 2011 a preşedintelui Traian Băsescu în statul vecin, respectiv acordul Guvernului de la Belgrad pentru deschiderea unui Consulat General al României la Zajecar, vor fi urmate de altele similare.

Şeful diplomaţiei române a reliefat totodată necesitatea continuării eforturilor forţelor politice pro-europene de la Belgrad în vederea ancorării ireversibile a Serbiei pe calea europeană, exprimându-şi speranţa că Serbia va obţine statut de stat candidat în februarie, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, decizie ce ar urma să fie validată de Consiliul European (1-2 martie).

La rândul său, ministrul de externe sârb a mulţumit omologului său pentru sprijinul constant acordat de România parcursului european al Serbiei, evidenţiind că 2012 este un an test pentru forţele politice pro-europene de la Belgrad, în contextul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

Şeful diplomaţiei, Cristian Diaconescu, participă, în perioada 3-5 februarie, la Munchen, la cea de-a 48-a ediţie a Conferinţei de Securitate, în cadrul căreia vor fi abordate teme de interes major cu privire la securitatea europeană şi globală, precum criza financiară şi implicaţiile la adresa securităţii internaţionale, evoluţiile şi perspectivele dezvoltării regiunii Orientului Mijlociu, problematica energetică şi de mediu. Unele dintre aceste teme se vor afla şi pe agenda summit-ului NATO de la Chicago.

Cu ocazia participării la reuniunea de la Munchen, şeful diplomaţiei române va avea o serie de întrevederi cu omologi din ţări aliate şi partenere, precum şi cu oficiali ai UE. În cadrul discuţiilor vor fi abordate teme de interes pentru România, precum aspecte ale cooperării bilaterale şi teme importante ale agendei europene, inclusiv aderarea României la spaţiul Schengen, dar şi subiecte de securitate în perspectiva summit-ului NATO de la Chicago.

La conferinţa de la Munchen participă şefi de stat şi de guvern, miniştri de externe şi ai apărării din spaţiul euro-atlantic, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia, înalţi oficiali din partea organizaţiilor internaţionale, precum şi prestigioşi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale cu preocupări în domeniul securităţii internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor