Întâlnirea de taină din apartamentul Papei

Paolo Gabriele (jos),  Papa Benedict XVI şi Monseniorul Georg Ganswein (S) (Vincenzo Pinto / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
03.10.2012

Secretarul privat al papei Ratzinger a organizat o întâlnire pentru a încerca să-l facă pe majordomul Paolo Gabriele să-şi mărturisească vina. Cu două zile înainte de arestarea lui Paolo Gabriele, în apartamentul Papei a avut loc o scenă demnă de o superproducţie hollywoodiană. Monseniorul Georg Gäenswein, secretarul personal al papei Benedict al XVI-lea, a reunit întreaga familie pontificală, notează ziarul El Pais.

În cameră se mai aflau, un alt secretar sacerdotul maltez Alfred Xuereb, cele patru maici care îngrijesc de papă - Carmela, Loredana, Cristina şi Manuela - o călugăriţă care îl ajută pe Ratzinger la lucrările de studiu şi la scriere, Sor Birgit Wansing, şi majordomul Paolo Gabriele. Părintele Georg - 57 de ani, 1,80 m, corp de atlet, păr blond şi ochi albaştri - ştia că arestarea lui Paoletto era chestiune de câteva ore, dar a încercat să-l facă să mărturisească acolo în intimitatea familiei. Secretarul papei a declarat în faţa tribunalului că acea 'reuniune a fost corectă, necesară şi cuvenită. Am gândit că era mai bine să o facă în faţa întregii familii...' Dar Paoletto nu a mărturisit.

În ultimele luni părintele Georg a căpătat putere la Vatican. Umbră a papei din 1996 - Ratzinger l-a adus alături de el când era cardinal al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, vechea Inchiziţie - iar tot mai evidentele dispute pentru putere în sânul bisericii i-au conferit monseniorului Gäenswein o putere deosebită. Cel al încrederii oarbe. Singurul umăr pe care un papă bătrân şi bolnav, înconjurat de lupi, se putea odihni. Sunt însă unii care cred că 'scandalul Vaticanleaks' îl va face şi pe secretar să plătească un preţ. Tot mai izolat în interiorul Sfântului Scaun, cum s-a întâmplat cu Vigann - arhiepiscopul care a denunţat corupţia şi a obţinut un bilet de avion spre SUA - se pare că nu este suficient să fii prieten al papei pentru a evita o ambuscadă pe culoarele întunecate ale Vaticanului.

Procesul majordomului se va încheia cu siguranţă sâmbătă. Joi nu va fi nicio o audiere pentru că papa vizitează Loreto, iar duminică începe sinodul. Benedict al XVI-lea va dori să se ocupe mai întâi de cele lumeşti şi apoi de treburile sfinte. Însă o condamnare - cu sau fără iertare - împotriva lui Paolo Gabriele nu va fi punctul final. S-a văzut că până la urmă majordomul nu este decât un biet muritor, care singur sau în tovarăşia altora, a înşelat încrederea papei. Şi sunt multe întrebări fără răspuns. Între timp, Paolo Gabriele s-a hotărât să vorbească.

Potrivit avocaţilor săi, după cinci zile de închisoare, tăcere şi rugăciune, majordomul Papei va povesti de ce a păcătuit şi dacă a făcut-o singur, sau în cârdăşie cu alţii. Nu departe de unde este închis, soţia şi cei trei copii ai săi nu ştiu dacă trebuie să părăsească apartamentul, proprietate a Vaticanului Coincidenţa face ca în aceeaşi clădire să locuiască Pietro Orlandi, fratele Emanuelei, adolescenta de 15 ani - fiica unui angajat al Vaticanului - care a dispărut misterios în iunie 1983. Familia nu a încetat de atunci să implore Sfântul Scaun să spună ceea ce ştie. În faţa acestei tăceri, duminică în Piaţa San Pietro a avut loc un fapt neobişnuit: papa a fost fluierat. Cazul Orlandi este unul din misterele despre care italienii ştiu că nu se va rezolva niciodată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor