Instituţii din R. Moldova au desfăşurat achiziţii publice cu încălcarea legislaţiei în timpul pandemiei

47 de milioane de dolari s-au cheltuit în 2020 pentru achiziţii de bunuri şi servicii în scopul combaterii pandemiei, dintre care peste 29 de milioane de dolari au fost utilizaţi cu minimă transparenţă.
Finanţe. (Bani, lei) Moldova
Finanţe. (Bani, lei) Moldova (facebook.com)

Mai multe instituţii publice din Republica Moldova, inclusiv din domeniul sănătăţii, au desfăşurat achiziţii publice cu încălcări ale legislaţiei în timpul pandemiei de Covid-19, inclusiv în perioada stării de urgenţă, arată un raport de monitorizare al Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER).

Sub paravanul măsurilor necesare pentru combaterea noului coronavirus, au fost reduşi termenii pentru achiziţii, s-a plătit în avans şi s-au făcut procurări din bani publici prin contracte directe, fapt ce a redus considerabil transparenţa procedurilor, se arată în raportul citat de Radio Chişinău.

Potrivit Radio Europa Liberă, 47 de milioane de dolari s-au cheltuit anul trecut pentru achiziţii de bunuri şi servicii ce aveau scopul de a preveni şi combate pandemia de COVID-19 în Republica Moldova. Mai mult de jumătate din aceşti bani, peste 29 de milioane de dolari, au fost utilizaţi cu minimă transparenţă, prin achiziţii făcute prin contracte directe, a semnalat preşedinta AGER, Maria Covalciuc.

Reprezentanţii AGER au mai declarat că 2/3 dintre instituţiile medicale care au făcut achiziţii publice nu şi-au făcut publice rapoartele în perioada pandemiei şi au fost depistate nereguli şi la licitaţia de procurare a echipamentelor de protecţie pentru medici.