Inchiderea graniţei cu Franţa poate genera lipsă de alimente, afirmă supermarketurile britanice

Supermarket în Londra, 14 decembrie 2020
Supermarket în Londra, 14 decembrie 2020 (Daniel Leal-Olivas/AFP via Getty Images)
Alexander Zhang
22.12.2020

Sectorul britanic de retail alimentar a cerut guvernului să depună eforturi urgente pentru a preveni suspendarea prelungită a transportului peste Canalul Mânecii, subliniind că haosul provocat de închiderea graniţei cu Franţa a afectat masiv aprovizionarea consumatorilor din Marea Britanie cu produse proaspete.

Pentru a preveni răspândirea unei noi variante mai transmisibile a virusului Wuhan, pe care medicii susţin că au descoperit-o în sudul Angliei, guvernul francez a suspendat toate călătoriile din Marea Britanie timp de 48 de ore de la ora 23:00, în noaptea de duminică, precum şi transportul de mărfuri, pe cale rutieră, aeriană, maritimă sau feroviară.

Sainsbury’s, unul dintre cele mai mari supermarketuri din Marea Britanie, a îndemnat guvernele britanic şi francez să colaboreze pentru a asigura aprovizionarea cu alimente piaţa britanică pentru sărbătorile de Crăciun.

Acesta a spus că are o mulţime de produse alimentare în stoc pentru Crăciun şi că achiziţionează produse din Marea Britanie şi caută căi de transport alternative pentru produse din Europa.

Cu toate acestea, „dacă nu se va schimba nimic, vom începe ca în zilele următoare să nu avem salată, conopidă, broccoli şi citrice - toate acestea fiind importate de pe continent în această perioadă a anului”, potrivit unei declaraţii trimise prin e-mail către Epoch Times.

„Sperăm că guvernele britanic şi francez vor putea ajunge la o soluţie reciproc agreabilă, care să acorde prioritate tranzitării imediate a produselor şi a oricăror alimente în porturi”.

Grupurile de afaceri din Marea Britanie au exprimat, de asemenea, temerile guvernului.

Consorţiul britanic de vânzare cu amănuntul (BRC) a declarat că închiderea frontierei „pune dificultăţi în capacitatea Marii Britanii de a importa şi exporta bunuri cheie în perioada aglomerată de Crăciun”.

"În timp ce mărfurile pot intra din Franţa, puţine firme de transport vor fi dispuse să trimită camioane şi şoferi în Marea Britanie, fără o garanţie că se pot întoarce în UE în timp util", a declarat Andrew Opie, director pentru alimentaţie şi sustenabilitate la BRC.

Într-un onterviu la BBC, luni dimineaţă, secretarul britanic pentru transporturi, Grant Shapps, a declarat că lucrează cu omologul său francez pentru rezolvarea blocadei.

„Magazinele sunt bine aprovizionate. Deci, pe termen scurt, în următoarele aproximativ 48 de ore, aceasta nu este o problemă. Dar suntem foarte, foarte dornici să o rezolvăm”, a declarat el pentru programul „Today” al BBC Radio 4.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor