Ucraina va folosi cazul Timoşenko în discuţiile despre gaz cu Rusia, potrivit presei

Iulia Timoshenko, fostul premier ucrainean (Sergei Supinsky / Getty Images)
Epoch Times România
13.10.2011

Ucraina vrea să folosească decizia din procesul Timoşenko drept argument pentru revizuirea acordului privitor la gaz cu Moscova, scrie Kommersant Ukraina, citând o sursă din Ministerul Energiei.

"Potrivit deciziei Curţii, actualul contract a fost semnat încălcându-se legislaţia ucraineană, deci trebuie revizuit", potrivit sursei.

Kievul vrea reducerea preţului gazului şi a volumului importurilor.

În august, Dmitri Medvedev a spus că Ucraina ar putea obine un preţ mai mic la gaz dacă se alătură Uniunii vamale, condusă de Rusia, sau face o ofertă atractivă privitoare la sistemul ei de transport de gaz.

Kievul, care nu vrea să intre în Uniunea vamală pentru că astfel ar rămâne fără un acord cu UE pe liber-schimb, a propus formarea unui consorţiu trilateral de gaz cu UE. Moscova a refuzat atunci. Premierul Mikola Azarov a spus însă marţi că se aşteaptă la revizuirea acordului pe gaz cu Rusia în următoarele 15 zile.

Sursa din Ministerul de Externe a mai declarat că Moscova şi Kievul discută despre formarea unui consorţiu pe baza sistemului de transport de gaz deţinut de Ucraina. "Însă, în legislaţia UE, pe care vrem să o implementăm, există bariere în formarea unor astfel de alianţe", a subliniat sursa.

Rusia a insistat marţi că acordurile pe gaz se menţin.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare, pentru abuz de putere. Judecătorul însărcinat cu dosarul a decis că fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi-a depăşit prerogativele când a semnat acordul pentru gaz cu Rusia în 2009.

Timoşenko insistă că este victima unei răzbunări a preşedintelui Viktor Ianukovici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor