În privinţa aderării la spaţiul Schengen, Cehia acordă României un sprijin constant

(photos.com)
Epoch Times România
25.05.2012

Secretarul de stat ceh în MAE, Jiři Schneider, i-a transmis vineri ministrului de externe, Andrei Marga, că Praga acordă României un sprijin constant în privinţa aderării la spaţiul Schengen.

Andrei Marga şi Jiři Schneider au discutat subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, ca follow-up la întâlnirea celor doi miniştri de externe în marja summit-ului NATO de la Chicago (20 – 21 mai).

Totodată, părţile au subliniat, în context, sprijinul pentru dezvoltarea cooperării economice, creşterea investiţiilor şi a schimburilor comerciale, cooperarea în domeniul cultural şi educaţional, potrivit unui comunicat al MAE.

Programul vizitei la Bucureşti a oficialului ceh a inclus şi consultări cu secretarii de stat Luminiţa Odobescu şi Bogdan Aurescu.

În cadrul discuţiilor cu secretarul de stat Luminiţa Odobescu au fost abordate principalele dosare aflate pe agenda europeană, cu accent pe procesul de extindere a Uniunii Europene şi pe evoluţiile recente din Parteneriatul Estic. Astfel, cei doi oficiali au reiterat sprijinul puternic pentru continuarea procesului de extindere, cu respectarea criteriilor de aderare, şi pentru susţinerea pentru reforme în statele candidate.

În ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, au fost salutate progresele înregistrate, cei doi oficiali evidenţiind importanta promovării de proiecte, concrete cu beneficii directe, care să corespundă necesitaţilor şi aşteptărilor statelor partenere. În context, a fost subliniat şi rolul important care revine societăţii civile în dinamica transformărilor de la nivelul societăţilor respective. Părţile au agreat necesitatea susţinerii, în continuare, a progreselor importante realizate de Republica Moldova în parcursul european.

Cei doi oficiali au mai abordat şi chestiuni legate de măsurile de creştere economică la nivel european şi de coordonarea în ceea ce priveşte poziţiile celor două state în cadrul negocierilor privind noua perspectivă a UE.

În cadrul întrevederii cu secretarul de stat Bogdan Aurescu, cei doi demnitari au apreciat că recentul summit al NATO de la Chicago a marcat un moment important în procesul de adaptare a Alianţei la mediul de securitate actual, în spiritul Conceptului Strategic adoptat la Lisabona in 2010. În opinia celor doi interlocutori, deciziile summit-ului vor marca pe termen lung evoluţiile pozitive din cadrul Alianţei. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a apreciat că, după summit-ul de la Chicago, nivelul de securitate al întregii Alianţe, inclusiv al Romaniei, a crescut.

Ambele părţi au exprimat satisfacţia pentru declararea, la Chicago, a capabilităţii interimare a apărării antirachetă a Alianţei, un prim pas important pe linia asigurării protecţiei antirachetă a tuturor teritoriilor, populaţiilor şi forţelor europene ale NATO. Oficialul român a informat interlocutorul ceh cu privire la stadiul implementării Acordului bilateral cu SUA, care reglementează participarea României la dezvoltarea, în etape, a sistemului de apărare antirachetă în Europa.

Cei doi demnitari au avut şi un schimb substanţial de evaluări pe tematica regională, cu un accent special pe problematica estică. Cu acest prilej, au abordat şi posibilităţile concrete de cooperare în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), inclusiv în ceea ce priveşte identificarea unor proiecte pe linia PSAC la care să participe şi partenerii UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor