În Palanca şi Ocniţa din R. Moldova au fost create Centre provizorii de triere a migranţilor din Ucraina

Centru de triere a migranţilor din Ucraina (mai.gov.md)
Tatiana Chiriac
24.02.2022

Ministerul Afacerilor Interne a dispus crearea, în localităţile Palanca şi Ocniţa, a Centrelor provizorii pentru cetăţenii străini, care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova.

La ora actuală, frontiera de stat a Republicii Moldova a fost traversată de 6937 persoane dintre care 3000 de cetăţeni ucraineni, informează MAI.

Scopul Centrelor provizorii este să acorde imigranţilor asistenţă de primă necesitate, de natură umanitară, juridică şi alimentară. Centrele vor dispune de condiţii de cazare pentru un termen de 72 de ore. Totodată, persoanelor li se vor aloca pachete alimentare şi de igienă.

În cadrul centrelor vor activa ofiţerii Biroului Migraţie şi Azil (BMA), care se vor ocupa de documentarea cetăţenilor, precum şi personalul medical şi asistenţii sociali, care vor acorda ajutorul necesar. Funcţionalitatea şi securitatea Centrelor va fi asigurată de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General de Carabinieri, în comun cu BMA.

Biroul Migraţii şi Azil a activat planul de urgenţă şi este pregătit să gestioneze eventuale cereri de azil.

În contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina, la indicaţia vicepremierului, ministrului de Externe, Nicu Popescu, în cadrul MAEIE a fost instituită Celula de criză care monitorizează în regim de permanenţă situaţia de securitate şi coordonează operaţiunile de evacuare a cetăţenilor R. Moldova din Ucraina.

De asemenea, Celula de criză este în contact cu misiunile diplomatice ale ţării noastre în exterior şi misiunile diplomatice străine acreditate în Republica Moldova.

Concomitent, MAEIE a dispus întărirea măsurilor de securitate la misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova care au un grad înalt de expunere.

MAEIE a reiterat apelul către cetăţenii Republicii Moldova de a nu se deplasa în ţara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina le-a transmis să părăsească imediat teritoriul acestui stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor