În jur de 60 de angajaţi ai Poştei au pichetat sediul Prefecturii Arad

Epoch Times România
27.08.2012

Peste 60 de angajaţi ai Poştei au pichetat, luni, sediul Prefecturii Arad, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate propuse de conducerea companiei.

Acţiunea de protest a început la ora 14.00, iar participanţii au scandat „Hoţii“ şi „Ieşiţi afară“. Protestarii au afişat banere şi au fluturat steaguri cu numele sindicatului care îi reprezintă. Ei spun că mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că salariile nu le-au mai fost majorate de patru ani şi că nu au mai primit prime de sărbători.

Protestatarii care au pichetat luni Prefectura Arad susţin că angajatele care lucrează la ghişee sunt în situaţia de a cumpăra lunar din salariul lor rechizite, consumabile (toner, tuş, hârtie pentru imprimante), formulare, necesare activităţii pe care o desfăşoară. "O oficiantă este astfel «jefuită» de către CNPR, lunar, cu sume cuprinse între 20 şi 50 lei“, se menţionează în lista cu nemulţumirile angajaţilor Poştei.

„Câteva dintre motivele importante pentru care protestăm astăzi sunt prostul management care se aplică la nivel de ţară, ceea ce va duce într-un viitor cât se poate de apropiat la o disponibilizare masivă de salariaţi din cadrul Poştei Române, aproximativ 6.000 de salariaţi. În loc să se ocupe de partea de management efectiv, managementul face un fel de administrare a Companiei Naţionale Poşta Română. Practic, nu se ocupă de contracte noi, care să asigure acestor oameni pâinea pentru zilele viitoare“, a declarat Ilie Tripa, preşedintele Sindicatului lucrătorilor poştali, filiala Arad.

Alte cauze care i-au determinat pe angajaţii Poştei să picheteze Prefectura sunt, potrivit liderului sindical, încălcările frecvente ale contractului colectiv de muncă, care generează multe „aspecte negative“ în activitatea angajaţilor. „Lumea este nemulţumită şi de salariile care nu au mai crescut în ultimii patru ani, salariul brut fiind în jur de 1.000 lei. Mai sunt şi alte cauze care au generat acest protest, adică minciuna, care guvernează în momentul de faţă Compania de Poştă. Ni se promite marea şi sarea şi nu se face absolut nimic. Nu se face nimic pentru salariaţi. Oficiile poştale arată jalnic, nu există materiale pentru igienizare, nu există rechizite, oamenii pe banii lor cumpără rechizite şi imprimate ca să-şi poată desfăşura activitatea. Dacă nu se va rezolva într-un viitor apropiat vor avea loc şi alte proteste“, a mai afirmat Ilie Tripa.

Una dintre protestare a spus că dacă îi vor fi tăiate sporurile salariale va mai rămâne cu un venit lunar de 500 de lei, după 20 de ani de muncă în cadrul Poştei.

O listă cu motivele protestului salariaţilor din Poştă a fost înmânată şi prefectului judeţului Arad. Acţiunea de pichetare a celor de la Poştă a fost autorizată şi a durat aproximativ o oră şi jumătate.

Compania Naţională Poşta Română a încheiat anul trecut cu pierderi de 4,3 milioane euro, în scădere cu 85% comparativ cu 2010, potrivit datelor operatorului poştal. Bugetul de venituri şi cheltuieli al CNPR aferent anului 2011 prevedea că operatorul poştal va încheia cu un profit brut de 2,34 milioane de lei, la venituri totale de 1,51 miliarde de lei, potrivit HG 281/2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor