În cel mult 45 de zile se va aplica decizia Curţii Constituţionale referitoare la pensii

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (Epoch Times)
Epoch Times România
20.04.2012

Vineri, într-un briefing de presă, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici a declarat că termenul maxim pentru punerea de acord a legislaţiei fiscale cu decizia Curţii Constituţionale - conform căreia contribuţia de asigurări de sănătate de 5,5% se aplică numai pensiilor care depăşesc 740 de lei - este de 45 de zile.

"Ministerul Justiţiei ne sprijină în acest demers şi se fac eforturi ca această armonizare să se realizeze în mai puţin de 45 de zile", a precizat Boghicevici.

La rândul său, Doina Pârcălabu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a precizat că vineri a fost constituit la Ministerul Finanţelor un grup mixt de lucru care include şi specialişti ai Ministerului Muncii şi ai Casei Naţionale de Pensii în vederea armonizării legislaţiei fiscale cu deciziile Curţii Constituţionale.

Potrivit estimărilor Casei Naţionale de Pensii, beneficiari ai deciziilor Curţii Constituţionale sunt 2,1 milioane de persoane iar Fondul naţional Unic de Asigurări de Sănătate va fi afectat în condiţiile în care o sumă de aproximativ un miliard de lei nu îi va mai fi transferată de către Casa Naţională de Pensii Publice.

Atât ministrul Muncii cât şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii au subliniat că deciziile Curţii Constituţionale vor fi aplicate automat nefiind necesară depunerea de către pensionari a unor cereri în acest sens.

Potrivit estimărilor Doinei Pârcălabu, până în acest moment, circa 100.000 de cereri au fost depuse de către pensionari la toate casele teritoriale.

La rândul său, ministrul Muncii a arătat că apelul la instanţă este un drept care poate fi exercitat în deplină libertate într-un stat democratic. Ea a mai precizat că, la nivel naţional, numărul citărilor în instanţă primite de minister este nesemnificativ, o situaţie deosebită fiind cea din Argeş, unde Curtea de Apel a emis un număr mare de decizii definitive în favoarea pensionarilor.

În data de 13 martie, Curtea Constituţională s-a pronunţat prin două decizii în privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii. Curtea a constatat că "dispoziţiile art. 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei".

Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor