Igor Munteanu: Acţiunile ”pro-statalitate” a Irinei Vlah - element electoral în favoarea socialiştilor

În R. Moldova se porneşte un nou val de mobilizare a regiunilor cu populaţie naţional-minoritară de care vor profita din nou populiştii şi demagogii, afirmă analistul de la IDIS Viitorul.
Igor Dodon şi Irina Vlah
Igor Dodon şi Irina Vlah (facebook.com)

Başcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a convocat recent un Consiliu extins în regiune pentru apărarea statalităţii Republicii Moldova alăturându-se astfel mişcării socialiste, dar şi poziţiei lui Igor Dodon de combatere a ideii unioniste după ce 22 de localităţi moldovene au adoptat anul acesta declaraţii simbolice de „unire” cu România.

De menţionat că la iniţiativa socialiştilor, dar şi în urma acuzaţiilor din partea şefului statului, potrivit cărora aceste autorităţi locale ar atenta la suveranitatea ţării, au urmat o mulţime de contra-declaraţii ale unor consilieri locali, „pro-statalitate şi anti-unire”, ce le condamnă pe cele „de unire”.

În context, analistul Igor Munteanu, director al IDIS Viitorul susţine că în R. Moldova se porneşte un nou val de mobilizare a regiunilor cu populaţie naţional-minoritară de care vor profita din nou populiştii şi demagogii. ”Cum să nu arunce nişte paie pe foc PSRM şi ”cioburile” lumii ruse. Şi asta pentru că în RM Curtea Constituţională se ocupă cu orice vrei, numai nu de controlul constituţionalităţii unor acte emise de UTA Găgăuzia, şi de aici avem astfel de acţiuni ca cele ale Irinei Vlah.”

Analistul a ţinut să sublinieze, citat de Radio Europa Liberă, că deseori se creează impresia că autorităţile autonomiei găgăuze în mod deliberat încearcă să se implice în scandaluri şi campanii ideologice ale forţelor ruseşti, încercând să-şi atribuie rolul de pivot ideologic al tuturor grupurilor minoritare din R. Moldova.

În concluzie, Igor Munteanu atenţionează că demersul başcanului Găgăuziei de a convoca şedinţa din 24 februarie nu este nici patriotic, nici statalist, nici juridic circumscris legislaţiei R. Moldova, ci este un element din campania lansată de partidul socialiştilor care va acutiza atmosfera în ajun de campanie electorală.