Igor Grosu, la Summitul Platformei Crimeea: Dacă azi în Moldova este pace, este doar datorită eroismului poporului ucrainean. Crimeea este Ucraina

Igor Grosu şi Volodimir Zelenski, la Summitul Platformei Crimeea (facebook.com / Igor grosu)
Maria Maevschi
12.09.2024

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a participat miercuri, 11 septembrie, la cel de-al IV-lea Summit al Platformei Crimeea. Evenimentul a fost găzduit de Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi s-a desfăşurat la Kiev. Summitul, care reuneşte delegaţii oficiale din mai multe ţări, a abordat subiecte ce vizează situaţia actuală de securitate din Ucraina.

În discursul său, preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, a ţinut să facă referire la consecinţele agresiunii militare ruse asupra Ucrainei şi Republicii Moldova, dar şi la eforturile de a integra cele două ţări în marea familie europeană, de a contribui la climatul de pace şi la securitatea europeană.

„Astăzi, în cadrul celui de-al patrulea Summit al Platformei Internaţionale Crimeea, împreună cu şefi de state şi de guverne, am participat la inaugurarea unui memorial naţional dedicat genocidului stalinist al tătarilor din Crimeea. Acum 80 de ani, toată populaţia de tătari din peninsula a fost urcată în vagoane pentru animale şi deportată în Asia Centrală.

Din păcate şi în anul 2024, poporul tătar din Crimeea continuă să se confrunte cu persecuţii politice şi cu presiuni pe motive etnice, în cadrul ocupaţiei temporare de către Rusia a teritoriului Republicii Autonome Crimeea. Poziţia noastră rămâne constantă - Crimeea este Ucraina. Pacea Ucrainei este pacea Republicii Moldova şi a Uniunii Europene”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, şeful legislativului de la Chişinău a punctat că la Kiev, la cel de-al 4-lea Summit al Platformei Crimeea, şi-a exprimat, în numele cetăţenilor Republicii Moldova, recunoştinţa pentru sacrificiul imens pe care soldaţii ucraineni îl fac pe câmpul de luptă de mai bine de doi ani, pentru rezistenţa de care poporul ucrainean dă dovadă zi de zi, pentru dragostea de ţară şi dorinţa lor mare de a trăi în pace, ca Ucraina să rămână liberă şi independentă.

„Dacă azi în Moldova este pace, este doar datorită eroismului poporului ucrainean. Noi, moldovenii, nu putem dezamăgi, prin votul nostru vom demonstra că vrem să facem parte dintr-o lume a păcii şi a libertăţii, deoarece Ucraina are nevoie de vecini prieteni, în care să aibă încredere şi cu care să poată colabora, şi Moldova este şi va rămâne alături de Ucraina.

De asemenea, am reafirmat susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar şi angajamentul de neclintit al Moldovei pentru restaurarea păcii în Ucraina şi în Europa. Chiar dacă noi avem resurse limitate, vom depune în continuare toate eforturile să ajutăm cu tot ce putem, inclusiv în cadrul formulei de pace a Ucrainei. Слава Україні! (Glorie Ucrainei)”, a mai menţionat Igor Grosu în mesajul său.

Summitul Platformei Crimeea are drept scop de a consolida eforturile comunităţii internaţionale pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, de a atrage atenţia asupra situaţiei din Ucraina şi a încălcărilor dreptului internaţional de către Federaţia Rusă. În cadrul Summitului s-au discutat de asemenea, modalităţile juridice, economice, politice şi umanitare, în vederea readucerii Crimeei sub controlul Ucrainei.

Primul Summit al Platformei Crimeea s-a desfăşurat în anul 2021, iar la eveniment au participat delegaţii din 43 de ţări, precum şi conducerea Consiliului European, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a NATO şi a GUAM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor