Igor Dodon: Parlamentul R. Moldova va iniţia procedura de demisie a lui Eduard Harunjen

Activistul Valeriu Paşa afirma că în R. Moldova trebuie numit un procuror general care îşi va asuma public dosarele privind „furtul miliardului”, „laundromatul” rusesc, „Pădurea Domnească”, „7 aprilie 2009” şi „uzurparea puterii de stat - 8, 9 iunie 2019”.
Eduard Harunjen, procuror general interimar
Eduard Harunjen, procuror general interimar (timpul.md)

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că marţi, 9 iulie, Parlamentul Republicii Moldova se va convoca în şedinţă pentru a iniţia procedura de demisie a lui Eduard Harunjen precizând că potrivit legislaţiei Republicii Moldova, imediat după efectuarea procedurilor pe dimensiunea legislativă, va fi gata să semneze decretul de demisie a Procurorului General.

Şeful statului scrie pe pagina sa de Facebook că mai bine de o lună, împreună cu toată societatea, conducerea Parlamentului şi a Guvernului R. Moldova, i-au cerut lui Harunjen să-şi depună demisia de onoare, însă acesta spre deosebire de alţi demnitari de stat de rang înalt, „instalat în funcţie cu semne mari de întrebare sub aspect de legalitate, nu a avut curajul să plece”.

Presa de la Chişinău a scris duminică că Eduard Harunjen ar fi internat în spitalul Cancelariei de Stat în sectia de cardiologie mizând pe faptul ca va putea contesta o eventuală eliberare din functie pe motiv de concediu medical.

Expertul, Veaceslav Negruţă de la Transparency International Moldova a ţinut să sublinieze că potrivit scenariului, după "internări în spital" - urmează brusc „concediu pentru îngrijirea copiilor".

Activistul Valeriu Paşa din cadrul iniţiativei anticorupţie „Wachdog” susţine că lucrurile sunt absolut evidente, Harunjen i-a protejat pe cei care au fost implicaţi în furtul miliardului şi în toate fărădelegile, de aceea el nu doar trebuie să plece dar trebuie tras la răspundere.

Mai mult decât atât, expertul a ţinut să sublinieze într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că urmează a fi numit un procuror general care nu va vorbi doar despre schimbări sistemice sau reorganizări, dar care îşi va asuma public dosarele privind furtul din sistemul bancar, „laundromatul” rusesc, „Pădurea Domnească”, „7 aprilie 2009” şi „uzurparea puterii de stat, cu episod aparte 8, 9 iunie 2019”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe