Nuland către Guvern: "să fie cât mai puternic posibil, cât mai curat posibil"

Fosta ambasadoare a SUA la NATO, Victoria Nuland(arhiva)
Fosta ambasadoare a SUA la NATO, Victoria Nuland(arhiva) (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

După declaraţiile făcute la MAE, Victoria Nuland a ţinut o conferinţă de presă la Ambasada SUA, în cadrul căreia a catalogat drept "îngrijorătoare" provocările politice la adresa independenţei sistemului judiciar din România.

Răspunzând unei întrebări pe marginea declaraţiei făcute de premierul Victor Ponta în cazul comparaţiei lui Adrian Năstase cu fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoshenko, Nuland a afirmat că nu va comenta cazuri individuale, dar că "este îngrijorător când există atacuri la independenţa justiţiei, când politicieni din orice partid decid să provoace independenţa Justiţiei".

"Nu voi comenta cazuri individuale. Acesta nu este locul SUA. Aşa cum mass-media liberă e esenţială pentru o democraţie puternică şi vibrantă, aşa şi justiţia independentă e esenţială pentru o democraţie puternică şi predictibilă (....) E îngrijorător când există atacuri la independenţa justiţiei, este îngrijorător când politicieni din orice partid decid să pună în discuţie independenţa justiţiei. E ceva ce noi urmărim în toate ţările, iar cetăţenii României au luptat enorm pentru o justiţie independentă. Aţi făcut progrese majore, cel puţin în ultimii cinci ani. Le cer tuturor politicienilor, indiferent de partidul politic, să lupte pentru independenţa Justiţiei, pentru a ţine Justiţia departe de influenţa politică", a declarat Victoria Nuland, preluată de privesc.eu.

Lupta împotriva corupţiei şi transparenţa sunt lucruri importante pentru economie şi cetăţeni, a mai declarat diplomatul american.

Cât despre absenţa premierului Victor Ponta pe parcursul vizitei sale, Victoria Nuland a aplanat: "A fost, sincer, o întâmplare faptul că eu am putut veni în România într-o zi în care el avea alte obligaţii. (...) Nu voi intra în dezbaterea internă din România".

"Am încredere că întâlnirile pe care le-am avut aici în România au fost reprezentative", a mai declarat Victoria Nuland, care s-a văzut ieri cu şeful Statului la Cotroceni.

La întrebarea "are încredere SUA că Ponta este un partener onest?", Nuland a răspuns că nu va intra în detalii, "nu este treaba SUA", reamintind însă că premierul Ponta a vizitat nu demult SUA unde, cu ocazia întrevederii avute cu vicepreşedintele Joe Biden, Ponta a aflat cum vede administraţia americană colaborarea cu guvernul român. "Au fost multe mesaje clare oneste în acea întâlnire".

Întrebată care vor fi consecinţele în termenii relaţiei SUA-România dacă tentativele de promovare a unor legi care ar putea afecta independenţa justiţiei, vor continua, Victoria Nuland a reiterat poziţia exprimată de ambasada SUA după Marţea Neagră din Parlament:

"Am fost foarte clari, Ambasada SUA a fost la acel moment, cu privire la schimbările legislative, ne-am exprimat îngrijorarea. Am avut o discuţie completă legată de toate chestiunile vitale pentru parteneriatul nostru strategic - în sfera economică, sfera de securitate, în sfera statului de drept. Am primit asigurări astăzi din nou din partea guvernului cu privire la înţelegerea reacţiei internaţionale faţă de acele evenimente specifice, dar este foarte important ca cetăţenii României să insiste pe respectarea statului de drept, pe transparenţă şi bună guvernare".

Întrebată despre Legea Amnistiei pe care legislativul continuă să încerce să o strecoare prin Parlament - despre modul în care este văzută această lege şi dacă SUA va reacţiona dacă va fi adoptată:

"Din nou nu voi intra în probleme interne aici, cred că a fost clar cum o considerăm, la acel moment. Am fost informată în ultimele 24 de ore despre diferitele posibile cursuri viitoare aici, nu-mi este deloc limpede care va fi traiectoria viitoare. Este foate important să existe o dezbatere deschisă şi francă aici despre importanţa transparenţei".

Mesajul Victoriei Nuland către Guvernul României la sfârşitul conferinţei de presă a fost "să fie cât mai puternic posibil, cât mai curat posibil, ca o Românie cât mai puternică să continue să fie marele nostru aliat aici".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne