Activistul anti-comunist Joshua Wong mai primeşte o condamnare pentru protestele din 2019

Activistul pro-democraţie Joshua Wong, Hong Kong, 17 iunie 2019
Activistul pro-democraţie Joshua Wong, Hong Kong, 17 iunie 2019 (Isaac Lawrence/AFP/Getty Images)
A.P.
13.04.2021

Joshua Wong, unul dintre cei mai proeminenţi activişti pro-democraţie din Hong Kong şi una dintre cele 47 de persoane acuzate în temeiul unei legi de aşa-zisă securitate naţională, a fost condamnat marţi la patru luni de închisoare pentru adunare neautorizată şi încălcarea unei legi care interzicea locuitorilor din Hong Kong portul măştilor faciale în timpul demonstraţiilor.

Wong, în vârstă de 24 de ani, a pledat vinovat pentru ambele acuzaţii, inclusiv participarea la proteste şi folosirea unei măşti faciale la o adunare neautorizată în octombrie 2019, în timpul protestelor anti-guvernamentale.

Hong Kong a interzis portul măştilor faciale în timpul tulburărilor din 2019 cu scopul de a folosi sistemele de recunoaştere şi reţeaua extinsă de camere video pentru identificarea persoanele care participau la protestele anti-comuniste.

Condamnarea primită de Joshua Wong va prelungi o pedeapsă de 13 luni şi jumătate pe care o execută deja pentru organizarea unei adunări ilegale.

Wong, pe care magistratul Daniel Tang l-a numit „o mare personalitate”, le-a mulţumit susţinătorilor săi, unii dintre cei care au scandat „Mi-e dor de tine” şi „Stai acolo”.

Wong s-a numărat printre cei 47 de activişti şi parlamentari democraţi acuzaţi de conspiraţie pentru a comite subversiune, la sfârşitul lunii februarie, în baza legii de aşa-zisă securitate naţională impusă de Partidul Comunist Chinez asupra oraşului. Cei 47 au fost condamnaţi, practic, pentru participarea la alegerile primare neoficiale în iulie anul trecut. Evoluţia a oficializat distrugerea democraţiei în Hong Kong, după ce regimul comunist chinez şi-a intensificat eforturile de a controla centrul financiar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor