Haos in sectorul transnistrean al frontierei dintre Ucraina si Moldova
In sectorul transnistrean al frontierei dintre Ucraina si Moldova domneste haosul. Este complet blocata circulatia feroviara dinspre Ucraina spre Tiraspol. Dupa cum au declarat corespondentului ITAR-TASS surse din cadrul organizatiei din Odessa a Uniunii Tineretului din Ucraina, ai caror membri au organizat un miting in apropierea frontierei, granicerii ucraineni au oprit la punctul de control Kuciurgani trenul de pe ruta Odessa-Tiraspol-Chisinau si i-au coborit din tren pe toti pasagerii, desi acestia aveau vize. In conditiile unei puternice ninsori si a vintului, pasagerilor li s-a propus sa mearga pe jos 5 km., pina la soseaua spre Tiraspol pe care mai circula inca mijloacele de transport pasageri.
Trenurile de pasageri de tranzit din CSI nu au patruns inca pe teritoriul transnistrean. Ele au fost retinute inca in noaptea precedenta si stationeaza pe teritoriul ucrainean. La un alt punct de control ucrainean, Platonovo, vecin cu punctul de control transnistrean, Novie Goiani, partea ucraineana a blocat complet circulatia mijloacelor de transport auto, granicerii si militia plantind pe sosea "arici" pentru a impiedica patrunderea mijloacelor auto pentru transportul marfurilor din Transnistria pe teritoriul ucrainean.
Haosul in sectorul transnistrean al frontierei dintre Moldova si Ucraina a inceput inca din 3 martie, dupa aplicarea de catre Ucraina a noilor reguli vamale, potrivit carora toate marfurile din Transnistria pot trece frontiera doar daca au indeplinite formalitatile vamale din Moldova.
Regimul separatist de la Tiraspol a blocat luni — 6 martie - circulatia tuturor trenurilor prin Transnistria, dupa ce initial a interzis circulatia trenurilor de marfa care veneau sau mergeau catre Republica Moldova. Ca urmare, autoritatile de la Chisinau au luat decizia de a redirectiona pe alte rute cursele care tranzitau Transnistria.
Tiraspolul, nemultumit de decizia Ucrainei si Moldovei de a nu mai permite exportul marfurilor din Transnistria care nu au acte de provenienta, a procedat la blocarea tuturor transporturilor rutiere si feroviare din si inspre malul drept al Nistrului. Nu este pentru prima data cind regimul separatist de la Tiraspol recurge la oprirea circulatiei feroviare in regiunea transnistreana, un gest similar fiind facut in august 2004.
Premierul ucrainean Iuri Ehanurov spune ca din cauza noilor reguli vamale impuse de Ucraina pe portiunea de granita cu Transnistria mijloacele de transport auto sunt blocate; zeci de autocamioane si autoturisme nu pot parasi teritoriul acestei provincii. "In consecinta, as dori sa atentionez inca o data ca marfurile transnistrene nu vor putea tranzita teritoriul Ucrainei fara sa aiba stampila Republicii Moldova, iar Chisinaul s-a angajat ca pentru aceste operatiuni nu va percepe taxe suplimentare. Pentru noi aceasta este doar o chestiune tehnica. Daca este pusa stampila Republicii Moldova, atunci marfa sau mijlocul de transport au cale libera" - a precizat Ehanurov. Granicerii ucraineni trateaza situatia cu toata seriozitatea. Ei au blocat autostrada si au instituit un punct de control, la care zeci de graniceri inarmati efectueaza un control sever.
Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Consiliului de Securitate al Ucrainei, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Anatoli Kinah, si primul ministru al Moldovei, Vasili Tarlev, au examinat luni — 6 martie - in cadrul unei convorbiri telefonice, o serie de probleme referitoare la situatia din Transnistria.
Ucraina isi va indeplini angajamentele internationale legate de asigurarea unei tranzitii cit mai putin dureroase la noul regulament de tranzitare a frontierei ucraineano-moldovenesti a marfurilor transnistrene, a declarat Kinah. Partea ucraineana a subliniat necesitatea intensificarii coordonarii actiunilor cu Moldova in procesul de monitorizare generala a frontierei de stat, inclusiv in sectorul cu Transnistria, in scopul combaterii contrabandei, migratiunii ilegale
La randul sau, Transnistria cere ajutor Rusiei in solutionarea conflictului vamal cu Ucraina. Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Transnistriei, Vasili Korjan, a trimis o scrisoare omologului sau rus, Evgheni Primakov, in care ii cere acestuia sa se adreseze presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, si Guvernului rus pentru ajutor in preintimpinarea blocadei economice asupra Transnistriei.
Incepind cu 3 martie, Ucraina permite trecerea granitei sale doar a marfurilor transnistrene care au formalitatile efectuate de Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Tiraspolul califica acest pas drept blocada economica asupra Transnistriei.
In Republica Moldova Compania de cai ferate a suspendat temporar circulatia trenurilor de marfa prin Transnistria, pe segmentul de cale ferata Cuciurgani-Tighina, dupa ce regimul separatist de la Tiraspol a retinut citeva trenuri de marfa. Decizia Chisinaului a intrevenit dupa ce Tiraspolul a luat hotarirea de a nu mai permite tranzitul de marfuri din si inspre malul drept al Nistrului, nemultumit de decizi guvernului ucrainean de a aplica prevederile declaratiei comune a premierilor moldovean si ucrainean cu privire la oprirea marfurilor de contrabanda din Transnistria. Caile ferate moldovene au identificat citeva rute ocolitoare si au anuntat structurile internationale de transport.
Moldova a dezmintit declaratiile Transnistriei potrivit carora noul regim vamal la frontiera cu Ucraina inseamna blocada economica impotriva autoproclamatei republici.
(Bazat pe stiri furnizate de RADOR)