Guvernul, pus sub presiune. Cioloş: Sunt multe proiecte care pun presiune pe buget fără a preciza sursa de finanţare

În plin an electoral, există multe proiecte de lege care pun presiune pe buget fără a preciza însă sursa de finanţare, a tras un semnal de alarmă premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Prezent la o dezbaterea pe tema strategiei de dezvoltare a României, premierul Dacian Cioloş a explicat că în 2016 - an electoral - o serie de proiecte de lege pun presiune pe buget, fără a se preciza însă de unde pot fi luaţi banii respectivi pentru a atinge acele obiective.

"Suntem în plin proces de relaxare fiscală ca urmare a unui nou cod fiscal, iar contribuţia investiţională a început să crească după o perioadă de regres şi sigur o asemenea fotografie de moment reuşită, după ani de zile de eforturi la care au contribuit Guverne succesive, poate duce uşor la o interpretare că ceea ce e greu a trecut şi că este acum momentul să culegem rezultatele. Aş vrea însă să ne amintim de perioada 2005-2008 când lucrurile au mers bine şi când tendinţa a fost aceea de a cheltui tocmai în ideea de a valorifica aceste beneficii şi să ne amintim şi ce a urmat după aceea.

Nu doar pentru că vorbim de politici sau de economie ciclică, ci şi pentru că pot să apară surprize, evenimente pe care nu le controlăm şi care pot apoi, dacă nu avem o abordare chibzuită a utilizării acestor resurse, a acestei creşteri, putem să plătim foarte scump această nechibzuinţă, să o plătim scump nu doar trebuind să recuperăm ceea ce am cheluit nechibzuit, dar chiar să plătim mai mult decât ceea ce am beneficiat în perioada favorabilă", a afirmat Cioloş.

În viziunea premierului, trebuie să aşezăm aşteptările publice la niveluri rezonabile astfel încât fotografia momentului să nu fie deformată în anii care vin.

Deşi susţine că înţelege aşteptările şi încercările de a concretiza avantajele acestei situaţii macro-economice favorabile, şeful Executivului a subliniat că rolul său este şi să aibe grijă să păstreze deficite rezonabile şi mai ales să "cheltuie eficient banii pe care îi ducem în deficit, dar şi de a seta aşteptările pe o dimensiune rezonabilă".

"Fiind în an electoral, sunt multe proiecte legislative care pun presiune asupra bugetului fără să şi precizeze de unde să luăm acei bani pentru a atinge obiective care pot să fie legitime din punct de vedere social sau din alte puncte de vedere, care vizează dezvoltarea societăţii. De aceea, Guvernul e nevoit de multe ori să dea avize negative pe proiecte de legi care nu sunt integrate coerent în această viziune de dezvoltare.

Nu spun că nu avem nevoie să ajustăm pensii sau să creştem salarii sau să facem anumite investiţii, dar dacă acestea nu sunt văzute în mod coerent ele nu vor duce la rezultate, ci doar vor cheltui banul public şi această cheltuire care riscă să fie iresponsabilă se va repercuta apoi asupra celor pe care vrem să-i ajutăm", a declarat Cioloş.

Potrivit premierului, anul acesta "avem o construcţie bugetară extrem de strânsă, trebuie să jonglăm cu mai mulţi factori, încercăm să o facem echilibrat în aşa fel încât credibilitatea pe care o are România sau piaţa economică şi de capital din România să nu fie afectată de acest mod de abordare".

"Ar trebui, dimpotrivă, să profităm de stabilitatea politică, de stabilitatea socială din ţară, chiar în an electoral, pentru a pune în valoare acest potenţial economic. Însă, dacă dăm semnale divergente şi distorsionate, acestea riscă să ne coste inclusiv din punct de vedere economic", a adăugat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne