Guvernul "prestează" în beneficiul baronilor. DNA mai are pe rol o "Belina". Una mult mai gravă

DNA anchetează încă o hotărâre de Guvern marca "Belina", semnată de Grindeanu şi Shhaideh, relatează cetăţeanul.net.
Sevil Shhaideh
Sevil Shhaideh (Florin Chirila/Epoch Times)

Belina nu este un caz singular, scrie Cetăţeanul.net, publicaţie potrivit căreia Direcţia Naţională Anticorupţie investighează modul în care Guvernul Grindeanu a dat o hotărâre, prin fals şi uz de fals, în scopul accesării a mai mult de un miliard de euro bani europeni. La rândul său, Consiliul Judeţean Tulcea a falsificat o hotărâre de guvern prin care baronii de Tulcea au declarat în fals că statul e proprietar pe drumuri şi diguri private.

Concret, potrivit sursei citate, noua afacere Belina, una, cu mult mai gravă, a fost consfinţită prin hotărârea de guvern 181/30.03.2017 (aprobată şi semnată de Sorin Grindeanu şi de Sevil Shhaideh), hotărâre prin care drumuri şi terenurile aferente acestora (aflate în proprietate privată) au fost declarate în fals ca făcând parte din domeniul public al judeţului Tulcea.

Mecanismul HG 181/2017 descris de procurori în cazul bălţii ajunse la Tel Drum seamănă izbitor cu cel din Delta Dunării. Mai exact, pentru a implementa mai multe proiecte europene de investiţii, în valoare totală de peste 1 miliard de euro, Consiliul judeţean Tulcea a pus mâna pe nişte terenuri poduri, şosele, drumuri judeţene, furnizând apoi informaţii false guvernului.

"Ei au furnizat aceste informaţii false lui Sevil Shhaideh, pe atunci ministrul dezvoltării regionale, care a întocmit şi semnat nota de fundamentare a HG 181/2017, în care se afirmă: „În vederea accesării surselor de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6, Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1., stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructură TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, apel dedicat zonei de Investiţii teritoriale integrate Delta Dunării, pentru obiectivul de investiţii «Modernizarea infrastructurii de transport regional pe traseul Tulcea – Chilia Veche», a fost necesară îndeplinirea unuia din criteriile de selecţie prevăzute în ghid (…) Consiliul Judeţean Tulcea face precizarea că bunurile imobile (…) nu sunt grevate de sarcini şi nu fac obiectul vreunui litigiu” (vezi facsimil mai sus).

Or pe traseul aşa-zisului „Drum judeţean 222N (Tulcea-Ceatalchioi- Pardina-Chilia Veche)” se găseşte un dig de graniţă, lung de mai mulţi kilometri, aflat în proprietatea unei societăţi agricole private – SC Agrodelta Sireasa. Legal, Consiliul judeţean are oricând posibilitatea să invoce utilitatea publică şi să procedeze la expropriere odată cu despăgubirea prevăzută expres de legislaţie. În loc să respecte legea, oamenii „baronului” Teodorescu au procedat altfel – au luat digul cu japca „în acte” şi au schimbat categoria de folosinţă a drumului de pe dig din drum comunal într-un aşa-zis drum judeţean. Asta deşi autorităţile au recunoscut, în repetate rânduri, că judeţul Tulcea nu a avut niciodată digurile în proprietate: „digul este în patrimoniul Agrodelta Sireasa SA, obligaţia de întreţinere şi reparaţii aparţine proprietarului (…) Agrodelta Sireasa trebuie să ia toate măsurile necesare în vederea consolidării digului aflat în proprietatea sa”, arată cetăţeanul.net.

Ministrul Sevil Shhaideh a primit documentaţia prin care Consiliul Judeţean pretindea că este proprietar pe nişte bucăţi de teren, însă nimeni nu a verificat, în Guvernul României, dacă ce dă Consiliul Judeţean şi li se propune pentru a face acte de guvernare sunt acte legale sau falsuri.

Interesant este însă că, potrivit sursei citate, nici după ce s-a dovedit că actele sunt false iar terenurile fac obiectul a numeroase litigii iar miniştrii Nica şi, ulterior, Rovana Plumb au decis suspendarea finanţării drumului, Guvernul României nu a trimis pe nimeni să verifice cum a fost posibilă comiterea de falsuri în HG.

"Niciun delegat, nicio comisie, nici măcar Corpul de control al Guvernului nu s-a dus la Tulcea, în ograda „baronului” Horia Teodorescu să verifice cum de s-au putut astfel de ilegalităţi, de încercări de expropriere, poate nu mai dure, dar cu siguranţă mai perverse decât pe vremea comuniştilor!", mai arată cetăţeanul.net .

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne