"Guvernul Ponta nu face altceva decât să beneficieze de măsurile de stabilitate luate de precedentul cabinet"

Guvernul Ponta nu face altceva decât să beneficieze de măsurile de stabilitate luate de precedentul cabinet, a declarat marţi Emil Boc, întrebat ce părere are de intenţia lui Victor Ponta de a impozita cu încă 16% veniturile mari.
Fostul preşedinte al PDL, Emil Boc. (www.gov.ro)
Gina Zaragiu
29.05.2012

Întrebat ce părere are de intenţia lui Victor Ponta de a impozita cu încă 16% veniturile mari, Emil Boc a declarat că Guvernul Ponta nu face altceva decât să beneficieze de măsurile de stabilitate luate de precedentul cabinet.

”Eu pot observa un singur lucru. Acest guvern nu face altceva decât să beneficieze de măsurile de stabilitate economică pe care noi le-am luat şi să spună că din 2013 face ceva. Astfel încât eu nu cred nimic din ceea ce spune pentru că până acum tot ceea ce le-a promis oamenilor când erau în opoziţie nu au făcut nimic. Amintiţi-vă cât de mult susţineau: scăderea TVA, TVA scăzut la alimente, mărirea salariului minim, eliminarea contribuţiilor sociale sau diminuarea acestora. Toate aceste lucruri le-au spus în mod demagogic şi acum nu le fac”, a precizat fostul premier.

Emil Boc a notat că USL a luat ”cireaşa de pe tort” pe baza muncii guvernelor Boc şi Ungureanu: ”De ce i-aş crede în 2013 că vor face alte lucruri decât ceea ce au făcut până în momentul de faţă? Acum doar realizează un singur lucru: au luat cireaşa de pe tort pe baza muncii pe care Guvernul pe care l-am reprezentant şi Guvernul Ungureanu, de asemenea... Măsurile noastre au fost acelea care au dat stabilitate României şi, din nefericire, Guvernul Ponta o afectează în fiecare zi aşa cum se vede şi în raportul euro-leu”.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară, la Prima tv, că bugetarii care au salarii de peste 4.500 de lei ar trebui să achite o taxă de solidaritate de cel puţin 16% pentru suma care depăşeşte o mie de euro, precizând că nu s-a stabilit încă nimic cert pe această temă. Ponta a adăugat că: "Suntem într-o perioadă atât de dificilă în care realmente un pic de taxă de solidaritate se impune. Ştiu că nu ar aduce prea mulţi bani la buget, dar ar fi un tip de semnal de solidaritate".

Într-o discuţie referitoare la intenţia USL că după alegerile din noiembrie să schimbe cota unică de impozitare de 16% cu trei cote diferenţiate, Victor Ponta a arătat că, pe lângă această măsură, are în vedere şi introducerea unei taxe de solidaritate pe care să o plătească angajaţii din sistemul bugetar care au salarii de peste 4.500 de lei.

“Pentru mine, venituri mari sunt cele peste 4.500 de lei pe lună. Din punctul meu de vedere, o taxă de 16% plus încă 16% pentru ceea ce depăşeşte 4.500 lei, ar putea fi ca taxă de solidaritate. Nu am stabilit un procent, ne gândim încă”, a declarat Victor Ponta.

Anterior, Ponta declarase că Guvernul va analiza posibilitatea introducerii, începând cu anul viitor, a unei taxe de solidaritate în cazul bugetarilor cu venituri excesive care, de exemplu, depăşesc flagrant salarii sau pensii de 10.000 lei.

Întrebat despre măsurile pe care le va aplica Guvernul în cazul în care vor exista bugetari cu salarii mai mari decât la momentul tăierii, după aplicarea celor două etape de majorare a salariilor, Ponta a declarat: 'Atunci există o singură soluţie, din punctul meu de vedere trebuie să vedem cum facem ca veniturile excesive din zona bugetară, nu tăind, ci eventual printr-o taxă specială, să poată reveni la un nivel de normalitate. Dacă există venituri, fie că este vorba de salarii sau de pensii, care depăşesc în mod flagrant salariile de 100 milioane şi pensii atât câte mai sunt în zona aceasta, trebuie să găsim o soluţie pentru 2013 de un tip de taxare de solidaritate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor