Guvernul Orban cumpără 1,7 milioane de măşti de la o firmă specializată în comerţul cu băuturi şi ţigări

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Facebook)

Guvernul Orban a încheiat un contract fără licitaţie pentru achiziţionarea a peste 1,7 milioane de măşti de protecţie. Până acum, aparent vestea pare bună în condiţiile în care pe piaţă este mare criză de măşti, iar medicii au nevoie disperată de ele.

Intervine însă un posibil "dar", şi anume, preţul. Mai exact, măştile au costat per total 56 milioane de lei, dezvăluie site-ul inpolitics.ro, şi au fost cumpărate la două preţuri diferite: 26 de lei/bucată şi 38 de lei/bucată

Potrivit unei situaţii a achiziţiilor directe publicate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, contractul este alcătuit din două acorduri cadru, fiecare pentru achiziţionarea a 875.000 măşti de tip FFP2 sau FFP 3.

Primul acord are o valoare de 22,8 milioane lei iar preţul unei măşti de 26 de lei, în timp ce al doilea acord are o valoare de 33,2 milioane lei iar preţul unei măşti de 38 de lei – asta în condiţiile în care, înaintea izbucnirii crizei coronavirusului, o astfel de mască costa câţiva zeci de bani.

Firma cu care Guvernul a încheiat contractul, Romwine & Coffee SRL, îşi are sediul într-o cameră din satul Uzunu, comuna Călugăreni, Giurgiu, şi, potrivit datelor existente online, aceasta este specializată în “comerţ cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe”. Firma a fost înfiinţată anul trecut.