Guvernul mai "toarnă" 300 de milioane în buzunarul primarilor, la recomandarea lui Vasile Dîncu

Guvernul Cioloş a decis miercuri să aloce aproape 300 de milioane de lei din Fondul de rezervă administraţiilor locale din aproape toate judeţele ţării şi din Capitală.
Dîncu Vasile (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.12.2015

Prin această nouă alocare de fonduri, Guvernul urmăreşte să ajute administraţiile locale să îşi plătească datoriile mai mari de 90 de zile (arieratele) şi obligaţiile ce decurg din unele sentinţe judecătoreşti, sau să acopere unele cheltuieli curente şi specifice sezonului rece, potrivit unui comunicat remis miercuri de Executivul condus de Dacian Cioloş.

În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, o Hotărâre prin care se alocă suma de 296,656 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului mai multor municipii, oraşe, comune sau consilii judeţene.

Este vorba despre unităţi administrativ-teritoriale care se confruntă cu situaţii de blocaj financiar, întrucât nu dispun de resursele pentru plata sentinţelor judecătoreşti sau pentru asigurarea cheltuielilor curente.

Cum sunt alocate fondurile

Suma de 266,7 milioane de lei este destinată plăţii arieratelor. Potrivit evidenţei Ministerului de Finanţe, situaţia plăţilor restante mai mari de 90 de zile înregistrate la nivelul bugetului general al unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale la data de 30 noiembrie 2015, în 39 de judeţe şi la nivelul municipiului Bucureşti, este de 266,7 milioane de lei.

"Având în vedere că aceste administraţii locale nu au fondurile necesare pentru plata arieratelor, iar această situaţie ar putea duce la blocarea activităţii, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, le vor fi alocate sumele necesare pentru stingerea acestor datorii, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale", a transmis Guvernul.

Alte 21,145 milioane de lei vor merge către 17 comunităţi care au fost obligate la plata unor sentinţe stabilite prin hotărâri judecătoreşti (de exemplu, drepturi de natură salarială pentru personal din sănătate, datorii neachitate unor firme care au executat lucrări pentru administraţii locale).

Municipiul Motru, judeţul Gorj, va primi suma de 3,3 milioane de lei pentru asigurarea funcţionării serviciului public de producere şi furnizare a energiei termice în sezonul rece.

Totodată, suma de 3,275 milioane de lei va merge către patru comune, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital, iar suma de 2,256 milioane de lei va fi alocată pentru finanţarea activităţii pe două luni a 18 cămine pentru persoane vârstnice, aflate sub autoritatea unor consilii judeţene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor