Guvernul aprobă recunoaşterea reciprocă între România şi SUA a perioadelor de muncă şi dreptului la pensie

Marcel Ciolacu (Captură video)
Andrei Popescu
13.06.2024

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat, joi, într-un briefing de presă, că Executivul a aprobat, prin hotărâre, recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state.

“Continui acest briefing de presă cu o altă decizie luată de Executiv care priveşte recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state. O hotărâre de guvern aprobată astăzi stabileşte modalitatea de aplicare a Acordului bilateral în domeniul securităţii sociale. Odată cu intrarea în vigoare a acestui Acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate, atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului la pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat.

Şi acest mecanism activat, mă rog încă nu este activat, o să vă spun şi când intră în vigoare… dar acest mecanism care capătă astăzi o nouă componentă să îi încurajeze pe cetăţenii celor două state să-şi notifice instituţiile care gestionează asigurările sociale pentru a putea beneficia de contribuţiile… la vârsta pensionării”, a precizat Constantin, la Palatul Victoria.

De asemenea, Constantin a afirmat că, potrivit datelor obţinute pe canale diplomatice, în SUA sunt înregistrate aproape 500.000 de persoane de origine română, adăugând că, totuşi, este foarte posibil ca numărul să fie unul mult mai mare.

În ceea ce priveşte lucrătorii detaşaţi, Mihai Constantin a transmis că, prin acelaşi act normativ, s-a stabilit exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate prin sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi.

“Documentul va intra în vigoare, acest acord, în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei note în care statele îşi notifică reciproc, prin canale diplomatice, îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare”, a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor