Cât costă nota de plată pentru o masă a oficialilor în Beijing? 1.280 de dolari

La un restaurant oficial Gansu din Beijing, la 25 ianuarie, cadrele care  tocmai au terminat un banchet au plecat lăsând platouri încă pline cu  mâncare.
La un restaurant oficial Gansu din Beijing, la 25 ianuarie, cadrele care tocmai au terminat un banchet au plecat lăsând platouri încă pline cu mâncare. (Poze de arhivă)

Odată cu apropierea Anului Nou Chinezesc, oficialii chinezi nu îşi restrâng cheltuielile pentru mâncare. Rapoartele recente indică faptul că unele cadre cheltuie în mod regulat peste 1.000 de dolari pe banchete la restaurantele scumpe conduse de regimul comunist din Beijing, în ciuda unei politici recente a noului lider al Partidului Xi Jinping, care face apel la un trai cumpătat.

Fiecare provincie şi oraş mare din China are un restaurant în Beijing, care oferă preparate din bucătăria locală, catering pentru oficialii din afara oraşului care au poftă de o gustare din oraşul natal, potrivit publicatiei Beijing News. Restaurantele sunt gestionate de către filialele oficiilor provinciale ale guvernului de la Beijing - incluzând printre altele şi Gansu, Fujian, Hebei, Henan, Mongolia Interioară şi provinciile Sichuan.

Beijing News a intervievat peste zece proprietari de acest tip de restaurante, care au explicat gusturile scumpe ale oficialilor partidului comunist şi plăcerea lor de a avea restaurante mari şi private unde să mănânce.

"Mulţi oficiali au trecut de la cluburi, restaurante şi hoteluri de lux la restaurantele regionale din Beijing, din cauza reglementărilor şi supravegherii stricte", a declarat un manager al Jiangsu Plaza, un restaurant din Beijing specializat în alimente din Jiangsu.

Unele dintre camerele private de la Jiangsu Plaza ocupă un etaj întreg şi sunt dotate cu propriul personal şi administrator. Rezervările sunt esenţiale.

Un angajat de la un alt restaurant din Beijing, din districtul Chaoyang, a admis pentru cei de la Beijing News că noua politică a partidului a fost clară în privinţa "cumpătarii şi reducerii costurilor", dar că oficialii încă cer ospitalitate de lux. Restaurantele pot umple acel gol.

Un angajat al Hotelului Fujian a precizat că în principal servesc cadre din conducere, menţionând că acum câteva zile au găzduit un banchet la care tacâmul a costat 1.450 de yuani (232 de dolari). Masa a inclus homari şi castraveţi de mare.

Potrivit managerului de la Jiangsu Plaza, o farfurie de câteva sute de yuani este prea obişnuită. Pentru oficialii obişnuiţi minimul ar trebui să fie în jurul valorii de 800 de yuani (128 de dolari), în timp ce 10.000 de yuani (1.600 de dolari) este o necesitate pentru oficialii înalţi.

Multe dintre aceste restaurante locale situate din Beijing îşi trag o mare parte din profitul lor din vânzările de Maotai, o populară băutură alcoolică.

Potrivit unui manager de la Hainan Tower, sticlele vechi de 15 ani de Maotai costă cel puţin 18.000 de yuani (2.880 de dolari), în timp ce sticlele "obişnuite" costă 3.380 de yuani (540 de dolari). O masă de 10 oaspeţii va consuma, de obicei, cel puţin două sticle din acestea, împreună cu vinuri franceze roşii de top, cum ar fi Château Duhart-Milon. Raportul a precizat că o sticlă de vin din acesta ajunge la aproximativ 5.400 de yuani, sau aproximativ 864 de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe