Fostul lider al Partidului Comunist sfidează reglementările din domeniul publicităţii

Fostul şef al regimului chinez Jiang Zemin a participat la al XVII-lea Congres al Partidului, la 15 octombrie 2007, în Beijing, China. Jiang a sfidat, într-o serie de activităţi recente, dispoziţiile stricte ale lui Xi Jinping împotriva campaniilor publicitare.
Fostul şef al regimului chinez Jiang Zemin a participat la al XVII-lea Congres al Partidului, la 15 octombrie 2007, în Beijing, China. Jiang a sfidat, într-o serie de activităţi recente, dispoziţiile stricte ale lui Xi Jinping împotriva campaniilor publicitare. (Feng Li / Getty Images)

Una dintre primele dispoziţii publice date de noul lider comunist Xi Jinping a fost de a interzice funcţionarilor să facă campanii publicitare ostentative - inclusiv comemorarea de inscripţii şi publicarea mesajelor de felicitare, care sunt adesea folosite pentru a ridica profilul cadrelor.

Cu toate acestea, Jiang Zemin, fostul secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), a publicat recent o prefaţă la o antologie de poezie, împreună cu un poem, precum şi o lansare de carte în Marea Sală a Poporului. La eveniment au luat parte consilierul de stat Liu Yandong împreună cu Liu Qibao, şeful Departamentului de Propagandă al Partidului.

Incidentul a fost interpretat ca un gest de nesupunere la adresa lui Xi, potrivit analiştilor.

Jiang a căutat întotdeauna atenţia maselor, facând apariţii în mass-media înainte şi după cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului, atunci când a avut loc o schimbare majoră de conducere, în noiembrie.

Poemul recent scris de acesta a fost dintr-o Antologie a Bambusului, care cuprinde 100 de poezii despre rezistenta plantă chineză.

După lansarea de carte, fostul dictator Jiang Zemin a avut o serie de alte apariţii publice, faţişe. La 24 decembrie a lansat o carte denumită "Huang Ju", un soi de biografie a fostului vice-premier şi lacheu al lui Jiang Zemin, care a murit în 2007. Cartea conţine 430 fotografii cu note explicative.

Huang a fost un membru cheie al Bandei din Shanghai, un grupde cadre întemeiat pe baza intereselor politice din Shanghai, care a asigurat baza puterii lui Jiang pentru un timp. Huang a aplicat cu fervoare campania lui Jiang Zemin de persecuţie a aderenţilor Falun Gong şi unul dintre puţinii lideri seniori chinezi care au murit în timp ce era în funcţie.

A doua zi, Jiang a comemorat o inscripţie pe un pod peste râul Nanjing şi a apărut ostentativ în mass-media din nou la 27 decembrie, vorbind despre o carte publicată de Editura Textelor Partidului Central, o colecţie de discursuri ale lui Jiang referitoare la economia Chinei.

Analiştii politici cred că şirul de apariţii recente este un efort al lui Jiang de a reaminti tuturor că încă mai păstrează influenţă politică.

Iar prin comemorarea lui Huang Ju, Jiang îl invită pe Xi Jinping să devină, de asemenea, un protejat al lui, potrivit lui Lin Zixu, un comentator politic.

Lin a declarat postului independent New Tang Dynasty TV că activităţile recente ale lui Jiang Zemin constituie o sfidare la adresa celor "Opt Reglementări" ale lui Xi Jinping, care limitează oficialii de la o varietate de campanii publice. "În ochii lui Zemin, Xi Jinping joacă doar rolul unui nepot. Când Xi Jinping face reguli, Jiang Zemin îşi face un punct de onoare să arate că pentru el sunt doar vorbe goale. Poate că Jiang Zemin doreşte să-i dea un mic test lui Xi, pentru a vedea unde este linia lui roşie şi cum va reacţiona".

Opţiunile lui Xi sunt oarecum limitate, potrivit lui Shi Zangshan, un expertul în politica Beijing-ului, stabilit în Washington DC, contactat de Epoch Times. "Sistemul comunist chinez este fără speranţă. Indiferent cum promovează Xi strategia de combatere a corupţiei, precum şi cele Opt Reglementări, nu are nici o modalitate de a se reconcilia cu fracţiunea lui Jiang Zemin", a declarat Shi.

În această etapă lui Xi îi va fi, de asemenea, silă să deschidă o nouă rundă de război politic împotriva bătrânului Jiang, a indicat Shi. "Xi Jinping are pe de o parte are ambiţiile sale politice, vrea să conducă ţara prin lege. Pe de altă parte, se teme că fracţiunea lui Jiang poate lua măsuri extreme care vor dezintegra întregul Partid Comunist".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe